Category Archives: Allt Bah!

Att ha katt. recension.

Jaha nu har jag haft katt ett tag så tänkte berätta hur de varit då!!!

Det började såhär: Jag har alltid varit uppvuxen med katt. UTEKATT that is. Då det ju är ett rovdjur har jag alltid vidhållit att utekattslivet som enda tänkbara. När jag köpte min lägga för 3 år sen bodde jag dock på bottenvåning och började kolla på möjligheterna kring att ha en utekatt. Gården var dock rätt tiny och det kändes inte heller som ett beständigt boende. Tjoff så flyttade jag och martin ihop i en ny lägenhet som var lite tyst och stor – och så blev det bara så att vi pang och bom skaffade en brittisk kortshårskatt. Vi hittade Vasa på blocket, han är från Säter men ursprungligen Baltikum. Färgen är “blå” dvs grå, ögonen e lejongula.

SÅ LITEN!

Ja så tog vi hem honom till Stockholm men han var så liten, buhu. Man ska ju inte lämna en katt mer än typ 8 timmar plus att han ju var EN KATTUNGE. Ja så vi turades om att gå hem varje lunchtimme – samt ha våra båda bröder som kattvakt peu on peu. Usch det var inte roligt. Och skaffar man 1 katt man lika gärna ha 2. Då började jakten på en till hane i samma ras och vi hittade Gorm via nån flummig facebookgrupp. Han är färgen “lila” dvs ljusare grå och till skillnad från baltikum-Vasa hade han stamtavla och bodde i Sundbyberg för den som bryr sig om just det.

dag 1!!!! stelt.

Trivdes dom ihop?
Initialt var det oerhört misstänksamt. Två dagar av kiv, sen var det ganska lugnt. Gorm var ca 4 månader yngre men tog ändå över reviret den kaxige jäveln. Feg-Vasa förlorade mot barnet. Generellt blev det bättre när vi kastrerade dem, nu när de fajtas är det lek (även om det utifrån sett är fucking fight).

Kort om rasen då.
Brittisk korthår e en innekattsras som har riktigt rundade fejor med tjocka kinder, korta armar och ben samt redig jävla tjurnacke. Har tidigare velat ha en korthårig perser (exotic) men dom verkar vara som mopsar – framavlade pga gullighet med rinniga ögon och svårt o andas 🙁 Vi skaffade hankatt då de verkar vara mer sociala – samt blir HUGE! Också lättare att föra samman 2 hanar än 2 honor. Men ja dom e fina och rätt dyra.


Hur dom är!
Vasa är betydligt mindre framfusig och lite räddhågsen av sig. Karaktär: Tjuren Ferdinand. Snäll och feg och vill bli klappad så fort man kommer hem i minst 15 minuter – men vill absolut inte bli lyft. Dricker helst vatten ur kranen, sover annars jämt platt på golven lite överallt, säl style. Har lite smådålig motorik men kan springa snabbt när han väl får upp “farten”. Ligger mest och tittar runt. (?) Är verkligen jättefin med runt perfekt fejs och lejongula, stora ögon. Livrädd för dammsugaren.

Gorm är raka motsatsen. Karaktär: Stewie i Family Guy – helt klart. Han e sjukt intelligent, jag har ändå haft typ 5 katter och han e nästan level hund? Känner igen olika ljud, vill leka apport, hämtar liksom pinnen/bollen/gosmusen och lämnar vid mina fötter. Och letar upp mig om jag gått iväg. Också sjukt motorisk, flyger upp på höga byråer, hoppar upp på fönsterbleck det finns 2 cm space på, fångar och grejer mycket grejer med tassarna vilket gör att han ser “mänsklig” ut. Fortfarande lite mindre och har lite knubbig nos och utskjutande panna, ser lite grumpy ut jämt – fast fortfarande super cute förstås. Har en mkt mer dynamisk relation med Gorm, han svarar när jag pratar och väcker mig varje morgon när klockan har ringt 1 gång. Han är inte heller ens brydd av dammsugaren.

grumpy face

En mkt underlig grej är att vi hade en liten “fårullspuff” (typ stolsdyna) som Vasa fick som kattunge. Han har sedan dess “nussat” med den, alltså gosar in ansiktet, trampar med tassarna fram och tillbaka, spinner å har sig. Snuttefilt style? Han letar liksom efter sin morsas patte !! Haha d e nästan terapi på d här… Gorm har tyvärr anammat exakt samma beteende och tränger bort Vasa i jakten på “mjölken”………  så smart e han alltså inte nej

Hur dom trivs!
Vasa verkar trivas 100% procent med sitt stilla innekatts-liv. Gorm är trippelt mer energisk, vill leka och jaga och bli stimulerad. Detta har varit och är fortfarande lite jobbigt, får så dåligt samvete när han i perioder går runt och ylar och gnäller. P.g.a. detta har jag tagit ut honom i koppel ca 7 ggr på vår patetiska innergård. Det går halvbra, han fångar nån fluga typ – men ränner upp igen till dörren så fort en annan person går förbi. Dessutom förstår han ju förstås att vår ytterdörr “leder ut till någonting annat” vilket gör att han ofta sitter där o ylar. Usch detta är verkligen största samvetspucken!!! Men annars trivs han tror jag.

Hur har ditt liv förändrats sen de kom?
Jag är ju mycket mindre ute…. Det var så intensivt där med Vasa ensam första månaderna, ville inte lämna han alls. Men ärligt talat så hade jag inte varit ute ändå? Nu känns det mer normaliserat dock. Så inte så mkt jag trodde ändå! Kan iofs ha tappat ett trettiotal följare på instagram. Haha!!!

 

Nackdelar:
Det är inte svinroligt att plöcka bajskörvar varje dag!! Har alltid SKRATTAT åt alla hundägare men jag måste också göra det även om d e m spade? Spyr!!! Vardagsrumsmattan är heelt förstörd då dom vässar klorna på den. Det är hår överallt, men vi har (LOL) köpt en handdammsugare. Rollar även kläderna varje dag. Det är rätt dyrt också med specialfoder, kattsand blöblöblö. Jag gissar också att “doften i vårt hem” säkert är lite kattsandig fast jag köper den dyra jävla lavendel versionen. Klösträd, leksaker och lektuben är dessutom fett fula. Det är lite jobbigt att resa bort/båda vill dra spontant på AW men med lite planering går ju allt att lösa. Dom leker ibland på natten och väcker en. Tidigare hade dom en JAM-period kl 04, det var inte heller jätteroligt för någon alls.

Fördelar:
Jamen vafan, det är ju ASA MYSIGT att ha katt. Att dom har små personligheter som förändras. Att man kan klappa och gosa med dom (nåja bland). Att dom är super cute när dom sover eller är snälla mot varandra. Kan liksom bara glo på dom och må bra! Att man också får se hur man fungerar tillsammans med ansvar. Det är SPÄNNANDE kan jag säga. Ja att ha någon att ta hand om ÄR mys – samt att man skjuta på att skaffa barn ett par år till då!!!! Nä men framförallt är det ändå *livskvalitet* med djur, ni vet vad jag menar. En vanlig trött dag i soffan blir 300% gosigare. Och det stora i det lilla i att man varje dag ser fram emot att komma hem <3

Är det värt det?
Jadå. Sen ska jag inte sticka under stol med att jag alltid haft mina föräldrar i bakhuvudet. Alltså skulle det inte fungera skulle det ju bara vara att ge katterna till dom – där båda dessutom kanske kunde få bli utekatter. (obs! man kan tydligen inte göra en utekatt till innekatt men en innekatt kan bli utekatt – om det gäller för alltid). Ja sen önskar jag också att dom kanske varit LIIITE gosigare, typ hoppat upp i ens knä å sånt. Nu är dom alltid nära men ändå, på golvet eller i fotändan. Men ja, det är ju DJUR liksom. Men ändå, asvärt. Går ju inte att tycka annat när man fått en relation med dom.

 

Just det, d va recension, fem plus får dom
+++++

Äntligen hemma?

 

här ligger en död person som MOPPAT hela lägenheten. Hur ofta ska man eg. MOPPA? jag kör liksom ett dopp i hinken per rum å swishar runt lite löst. tar liksom inte i? men who cares amirite. ja nu blir det inredning för jag har 2 frågor!!!

detta rum (aka rosa rummet) tycker jag börjar bli PERFEKT!! lagom mkt tingeltangel, en tydlig “STIL” m art deco, rosa/vinrött/knallgrönt+ mässing, ljust trä och svarta linjer. men just här över TV:n har jag fått en fixerad idé. blir det fult om man tjoffar upp en spegel ovanför? har ju köpt den där drömmiga snäckspegeln som i stilen passar PERF i detta rum. men det kanske ser weird ut m något liksom OVANFÖR tvn? eller inte?

vill verkligen få in den i detta rum men det är ENDA PLATSEN! hu så läskigt att borra … jeje

det här rummet kan dra åt helvete för jag får inte till det!!!! känns liksom inte mysigt? Mkt är för att väggarna/fönstren är så höga och att bordet sådär i mitten blir skapar en “uppstyltad” känsla… men nu har vi fixat det där *hörnet* iaf med en fåtölj, tavla och supersned hylla lol. men min fråga här e: gardiner??! tänker att det kanske kan hjälpa det där mysiga på traven? fönstrena är ju fett fula å avlånga o kala – plus att innergården å d man glor ut på också e fett fult. Så långa mörka gardiner kanske kan skapa en “bibliotekig” känsla här inne?? usch hatar verkligen detta rum. fattar inte problemet. inrett efter devisen “gråtoner o matt” som ju ska va snyggt automatiskt…? eller kanske inte 🙂 gillar dock att jag fått in gula detaljer lite här o var som bryter allt d DOVA va.

….detta tyckte jag iaf blev bra i pissrummet. massa mörka växter!!!! dock inte knallgröna dom passar i rosa rummet – så nu vet ni detta viktiga!!!

/Ernst

vinterns vinterskor

 

Har ju varit LAGOMT SUKTIG efter Dr Martens platåmodell Jadon (?)… Tills jag hittade en version som heter Molly med litet större snörhål (?) – som också finns i velvet!!! Martens kan ju vara lite shiny, tyckte dessa var megafina pga grova men matta. En peffekt vintersko – förutom då att den förstås är slutsåld över hela världen förutom på ebay där det lagts på tusentals extrakronor. Ja vad händer då? Man knallar in på självaste SKO UNO, ni vet det där luddiga stället nära drottninggatan som har massa spexiga platåskor å “strippskor” etc. Alltid trott det varit en lite ironisk butik – men TJI FICK JAG. Där stod lella molly i size 37 för 1599:-. Fanns i ett par andra storlekar för er som e lika sugna som jag. Dagens tips snedstreck skryt
/F

Får man säga höstmiddag? OK.

Förlåt men naturens egna färgämnen?? Rätt beautiful ändå! Här kommer ett recept innehållandes fläskkotlett. Man är aldrig sugen på fläskkotlett, eller hur?? Men det kan vara lite gott. Utgick från detta recept men med pytte-modifikationer.

Du behöver:
Fläskkotletter av inte dansk kvalitet
Kantareller efter plånbok
Nån timjankvist
2 vitlöksklyftor
Smör
Rödkål
Rödbetor (helst mini!)
Smörgåskrasse
1 pkt fetaost

Detta går mkt snabbt! Koka rödbetorna m skal kvar. Detta tar oväntat lång tid. Det är störigt! Men när det är 30 sek kvar kan man hiva ner strimlad rödkål (så att den lätt blancheras). Lyft bort kålen samt skölj, skala och klyfta rödbetorna. Hiva tillbaka dem i samma kastrull plus kål. Salta ordentligt, peppra ännu mer och häll på lite för mycket god olivolja. Har du en gjutjärnspanna? Bra! Ta den och grilla skiten ur grisbiten. Högsta värme + olja så att ytan blir smakfullt bränd. Sänk sedan värmen, tillsätter massa smör, ett par kvistar balkongtimjan och krossad vitlök. Ös köttet med detta väldoftande skum! Överstek inte samt låt den vila ordentligt, det ska vara en liten rosa kärna. Efter detta kan man gärna brassa ner lite kantareller i samma goda, smöriga panna. Sen är det bara att tjoff upp kål&bet-grejen, mosa över fetaost, klippa krasse, toppa med fläskkotletten och kantarellerna.

/F

sommarpraten.

Inte lyssnat på asmånga sommarprat i år, men några! Min åsikt följer nedan.

 

Richard Tellström ++++
Jag vill helst lära mig något av ett sommarprat, inte lyssna på när och hur och var någon föddes å sen hela vägen fram till succé. Richard Tellström är mathistorikern man känner igen från Historieätarna, tyckte detta var kondenserat och intressant samt lagom personligt utan att vara narcissistiskt.

Dagny Carlsson +++
Känns svårt att recensera detta men hon är ju så cute. Alltid intressant dock med någon som levt oerhört länge.

Fredrik Backman +++
Ganska vettigt och insiktsfullt sommarprat med fokus på skrivande och hur man ska göra för att börja (spoiler – bara börja). Hade dock lite svårt för det här “skjuta ner sig själv”-grejen, det är sympatiskt (förstås!) men det blir tjatigt o trist att hela tiden ta ner sig själv som osympatisk och dålig. Men gillar ändå Fredrik Backman, spec hans blogg. Tyckte dock att en man som heter Ove var riiiktigt dålig? Han skriver ju annars mkt roligt? Fattar inte varför den var så o-rolig?

Miriam Bryant +++
Fint och smakfullt (?) sommarprat. Mkt snack om hennes uppväxt som verkade suga, gillade inte riktigt “läsa ur min gamla dagbok-greppet” men absolut ett bra sommarprat! Gulligt att hon knackade på hos håkon hellstrump när hon var liten.

 

Ja det var det! Tipsa gärna om nån mer man borde höra. Inte Lisa Ekdahl dock, vet att jag borde men orkar inte av högst oklar anledning…

/F

SHOPPAT LITE ONLINE…

…Vad ska man annars göra????????

Hittade tillsist en perfekt loafermodell hos ZARA! Dock klippte jag bort det där fluffet, fanns redan några snygga å mer “plaine” fjädrar liksom under. Ja det är lite bling o skit på dem men bra MODELL ju!


Fina o billiga krukor från Urban Outfitters. Fan va svårt det är att hitta fina krukor hörrni, typ alla butiker har snygga vaser men knappt inga satsar på snygga krukor i flera storlekar? Antingen köper man nån ful på ICA eller så blir d nån shabby chic model från Ernst . >:(

 

Den har masken har alla pratat om så har large förhoppningar!! 250kr på KICKS, d va tydligen mkt billigt?

 

Samt min fulaste inredningsdetalj; ett nytt klösträd till mina katter… hehe.

Ja plus en miljon onödiga saker på ebay – men det blir ett eget inlägg för det vet jag att ni gillar…typ kanske mest av allt här på bloggy…….hmpff

/F

*stora myndighetsveckan*

Riktigt härlig start på den här veckan. Sitter ständigt i diverse telefonköer till diverse myndigheter.

T EX:

– Någon kom över mina kortuppgifter för nån vecka sen och hann shoppa för 15 000 av mina kr. Så det är polisanmälan och bankblanketter för fucking fullt för lilla mig.

– Måste ringa skatteverket p.g.a. upptäckte av en slump att skatteappen säger att min deklaration är ofullständig. Just nu är det 190 personer före i kön. Hurra!

– Har redig ångest för att jag inte blivit kallat på ny cellprovstagning? Har ju gått mer än 3 år sen vad håller ni på med! Så det är nästa samtal som ska ringas…

– Jaha vad har vi mer, jo Nordea skickade ett skoj brev igår om att mitt konto blivit övertrasserat. Har ett konto där som jag ALDRIG använt å förstås har 0 kr men som DOM förstås drar lite kul kostnader ifrån som nu blir övertrasseringsavgift etc.

– Å så en bubblare: Igår trodde jag att frysen gick sönder när vi försökte frosta av den så jag slängde  mat för en miljon sek (och martin tog taxi till en kompis med d mest dyrbara, typ alla såser o parmesan haha). Så nätshoppade en ny kyl o frys då. Å så plötsligt började frysjäveln funka… Så nu är det bara att försöka avbeställa 🙂

Kram till mig själv

höstrecept på vårkyckling.

På vissa bättre butiker kan man köpa sådana här hela små chickens som till skillnad från sina “kronfågel kollegor” inte blivit fullvuxna på 30 dagar. Trodde dessa var extremt dyra men kostar 60kr st, överkomligt ju. Ja så hur gör man då???

Smörj den lella kycklingen på både utsida och insida med ordentligt smör – gärna uppblandat med vitlök, persilja, kanske lite citruszest! Salta och peppra, lägg in i ugnen på 170 C ca 40 min eller tills tempen är 72 (tror jag, googla annars). Man kan alltid brassa på lite grillfunktion i nån minut om skinnet inte blivit krispigt. Ja det var alltså inte svårare än så. Otroligt. Om man vill ha mer än en sak på tallriken så kan man ta lite snygg savoykål och koka ihop med grädde och en dutt kryddig senap. Sås och grönsak i ett, smart va.

andra chansen – clothes

Du vet när man har stått i en butik och pillat lite väl länge på ett klädesplagg men gått sonika därifrån i tron om att det var rätt beslut? Oftast är det så! Men ibland inte. Vilket leder till att jag har ett par plagg å grejer jag ständig söker efter; på personer på stan, tradera, blocket & ebay. Sitter någon på någon av dessa? Ja RING!!!!

& Other Stories – paneled dress

Ja den här jäveln till perfekt klänning stod jag o klämde på länge men kände att nje det här är lite för mkt typ tuff kortklippt weekday tjej m typ keps o piercings känsla. Vilket otroligt feltänk! Tunn men ändå täckt över basala delar, snyggt lång men ändå lite “vågad” och går lika bra på finklädd gala såsom vanliga sommardagar. Fyfan jag lider av tanken av detta icke-köp!

H&M TREND blommig klänning typ säkert ss10

har nästan helt lämnat min “vintage stil” bakom mig meeen grej som alltid kommer va del av min CLOSET e blommiga klänningar (som man kan dressa ner med typ kängor). Den här hade den perfekta färgställningen m kalla nyanser plus lite orangegul. Dessutom i tunn skön polyester samt förstås INTE VINTAGE dvs luktar skumt o har superstel dragkedja i midjan. Så ja, den här har jag hittat ibland på tradera men aldrig i rätt size! Köpte den i “medium” men d va bortklippt lapp så gissar på det va large, gick runt med ett arvikafestivalen tält på mig! D blev retur till myrornas……men dyker den upp i 36 så javisst. (UPDATE! Hitta den på tradera i small o vann!!)


Svarta Martens Jadon platå-modell
Ja men komigen, blir det snyggare? NEJ!!! FUCK!!!

H&M trend lädershorts aw 11.
Huu dom här var perfekta o kom i både vinrött å svart… Hade de vinröda men de revs liksom sönder i slitsen till en not so sexy trasa. LYKTA efter dem i båda färgerna!!!

Opening Ceremony, athena bag
Jag e ju galen i alla de här väskorna med små händer som spännen som ibland heter Nokki å ibland athena å ibland nåt annat. Just den här i snygg påsmodell är jag så arg att jag inte köpte!!!!! Men men, viss a av dom dyker upp på ebay så d finns 1 hopp.

H&M loafers
Min bästa loafermodell. Köpte såna förra året men de är ju helt slutslitna nu. Behöver nya!!!

/F

frukosttips!

Jo jag ska verkligen återkomma i ämnet köpenhamnsresan men det är nå satanistiskt krångel med att ladda in bilder i iphoto just nu. Upptäckte dessutom att min dator är uppe i 240 GB av 249 möjliga? Ba vafan har man ens på datorn – förutom typ 3 gb bilder å 1 gb musik i itunes man aldrig lyssnar på??? FÖRSTÅR INTE Å BLIR FÖRSTÅS, HYSTERISK AV DETTE. Och börja inte ens tala om “molnet” för då sprängs jag…… Ja det här med backup å lagring å IT är en riktig svagsida hos mig!! Mkt versalt å långa utropstecken nu men har druckit tre glas vin å är frustrerad :-))))

Nu till det jag jag skulle skriva om! Min “ensamma hemmavecka” fortsätter i matlagningsprogrammens tecken. Jag sitter ju alltid o tänker på vad jag själv skulle laga när det är utmaningar.  T ex i masterchef – som förstås inte är främmande för lilla mig :—)

Har givetvis inte varit en ordinär deltagare p.g.a. gör mig bättre behind the cam. Är ändå mkt glad över att jag har den självinsikten! Önskar jag var karismatisk o härlig men är tyvärr osäker o ironisk å rätt dålig på att va natural skön. Bilderna ovan är från ett s.k. “kundevent” för ca fem år sen då vi fick laga mat i originalköket som en kul grej. Å d va kul! Jag var riktigt överpeppad, fick dock ihop några örtcrustade lammracks med blomkålspuré men blev fett stressad över klockan å la i sista sek på en töntig rosmarinkvist för att det fattades nåt grönt… Givetvis fick jag skit från juryn p.g.a. man ska aldrig lägga på något som bara e dekor å ej ätbart. Grämde mig riktigt länge! Men åter till det jag skulle prata om. Eller nej, först ba: trots alla avknoppningar av masterchef så är jag fortfarande ett redigt fan av ORIGINALET d.v.s. masterchef uk med UNDERBARA greg & john. Inte är det några snyfthistorier eller personligt tjafs som spelar in! Klart dom favoriserar men de verkar vara så bra o fina personer. Sen är det väl tragiskt att juryn i alla jävla länder alltid ska bestå av 3 herrar som ska spela ngt spel med alla sam gärna flirta med unga tjejer…. Men nåväl kom till saken nu!!!! Jo det var en challenge i masterchef aus alldeles nyss med uppdraget frukost med ägg på 30 min. Å då tänkte jag; att om jag nu varit med…Skulle det bli oeufs en cocotte. Tre sätt style! Riktigt lyxig grej man kan svänga ihop mkt enkelt fast man kanske inte har så mkt hemma.

Frittes masterchefbidrag – oeufs en cocotte på 3 sätt
Du behöver:

bas:
ägg
smör
grädde (matlagnings går men helst vispsis)
gräslök är inget måste men höjer lyxen å snyggheten
salt samt svartpeppar från kvarn
toastbröd
version 1
purjolök
rökt skinka

version 2
tryffelolja
kanske en god å köttig svamp??
gruyere eller annat smakrik hårdost

version 3
rökt lax
spenat
pytte vitlök
Ja alltså det här är inte rocket science, man börjar dock med att smöra en sån här RAMEKIN, så cute ord… Se nedan vad jag menar. Sen fyller man den med vad man känner för, men endast ägg går också bra. Just spenaten eller svampen ska man tillagas på låg värme i stekpanna först.

Efter smörandet är det bara att tjoffa i det du vill fylla med, slå på ett ägg, toppa med ca en halv dl grädde och eventuellt lite riven ost och kanske också en smaksatt olja. OCH SALT! Bakas i 175 C i 15 minuter i vattenbad (dvs en högre plåt eller ugnsform fylld med hett vatten). Man vill att ägget ska vara rinnigt men ändå ha en viss fasthet, ja så det går att doppa. Serveras med smörstekt eller rostad toast uppskuren i snygga stavar. Ett varv svartpeppar på toppen, kanske ett par tunna tjusiga ringar gräslök. Tror verkligen jag hade gått vidare. Utan rosmarinkvist.

/FSL