Monthly Archives: January 2013

You are browsing the site archives by month.

RyMd-TiPz

Det finns så sjukt mycket feta rymdgrejer som händer runt om i landet. Men kanske svårt att hitta. Här är några av alla hundra.

 

Föreläsningar på Albanova:

Albanova – Rymden är inte så tom som man kan tro

Albonova- Why are most engineers men? – Tyvärr ingen rymdkoppling men passar på att tipsa om detta när jag ändå är igång.

 

Observatoriet:

Här anordnar STAR (Stockholms Amatörastronomer) föreläsningar för allmänheten. När det händer något speciellt i rymden har de också speciella kvällar. Här är jag och Anna och tittar på Venuspassagen i deras teleskop.

star

 

Rymdsighteseeing i Sverige:

I Sverige finns värdens största modell av solsystemet. Vi börjar i Globen, som representerar Solen. Därefter hittar ni Merkurius vid slussen och Venus vid Observatoriet. Naturhistoriska riksmuseet har jorden och även vår måne. Ute i Mörby Centrum finns Mars. Resterande planeter finns bl.a. på Arlanda, i Uppsala, Söderhamn, Delsbo, Härnösand, Umeå och slutligen i Luleå.

 

Rymdstation i Kiruna:

Esrange- European Space and Sounding Rocker Tange i Luleå.

Detta är en Maxus, en av alla raketer som skjuts upp från Kirunas rymdstation. Den når en höjd på 900 km. Den är tyngdlös i ca 15 minuter.

kiruna.1

 

SSC i Solna:

Rymdbolaget i Sverige heter SSC och har kontor i Solna. Adressen är Solna strandväg 128 och där utanför finns det apfeta miniatyrer av raketer.

ssc.1

 

ssc.2

 

Film på Cosmonova:

Cosmonova- Solsystemets värsta väder

 

Och på samma gång kan en passa på att se denna:

 

Nördcafé:

Här har de bl.a. haft föreläsningar om Tin Tin och hans rymdfärd.

Nördcafé på Tekniska Museet i Stockholm har gratis föreläsningar.

 

Rymdgymnasiet:

Varför jag vill gå om gymnasiet.

 

Peace out! /Sanna

 

 

 

 

*INTROTÄVLINGSTIPS*

Jag försöker alltid fuska i spel. Spelar ingen roll om det så e sax-påse-sten eller om motståndaren är åtta år, har gömt den röda monopol-sedeln i sportbhn från JC Barn så länge jag haft sportbh från JC Barn. Men något jag ICKE fuskar i är INTROTÄVLINGAR, alltså när man t ex på förfest lyssnar på låtar och sedan i lag får gissa artist + låt (eller lite enklare varianten; bara artist). Ett tips är att döpa laget till något som e enkelt att skrika, t ex TÅRTA, SKO, FIS. Tävlade en gång i laget TVÅAN och det var stört omöjligt att säga, skrek sjukt nog mitt namn hela tiden vilket inte gav ett vidare lagvänligt intryck.

För att en introtävling ska bli riktigt sweenkuel bör man anpassa låtarna efter situation och deltagare. Är det för svårt blir det inte roligt för alla – och är det för lätt blir det bara skrik – och inte så mycket tävling.

Tycker själv det är roligast med en blandning av “lätta hits som alla kan” med “svårare bra låtar från musikhistorien”. Beroende på hur blandad deltagarkretsen är kan man ju iaf försöka ta med något ur de flesta genres; boyband, visor, skatepunk, disco, mix megapol-musik, kristen rock, one-hit-wonders, brittpop, “pinsamma låtar” etc etc etc. Sen lägger man valfri ribba på svårighetsgrad. Men glöm inte lite pinsamma låtar, halva roligheten med introtävling är ju när någon reptilhjärnar fram “Se på mig” med Jan Johansen.

Så för att göra er därute till introtävlingschampinjoner har jag sammanställt en introlåtslista – som man kan välja och vraka ur beroende på fölket. Det är typ 300 låtar eftersom jag har försökt blanda svårighetsgrad, genres och hits så gott det går, så använd det som ett bibliotek att leta i när fantasin tryter. Finnes här—> introtävling

Skärmavbild 2013-01-29 kl. 14.51.09

I wish you all a good fight.

/Frida, Current champinjon

Skärmavbild 2013-01-30 kl. 19.17.37

PåLeN!

Jag har alltså varit i Polen över helgen och hälsat på Doktor Anna. Exakt destination var Gdansk. Jag kunde välja mellan att ta båten 16 timmar eller flyga i ca 50 minuter. Valet var absolut inte solklart men med “meditations-appen” på högsta volym (FÖR 24 SPÄNN) överlevde jag de vidriga 50 minuterna. Jag åkte med flygets motsvarighet till “Vanish” vilket är “Wizzair”. Hatar dem. Kanske för att jag hatar konceptet “att flyga”. Eller möjligtvis för att de åker från Skavsta och därav TYP är samma som Ryanair.

Iaf, Polen var fett! Och framförallt så SJUKT billigt. Första kvällen gick vi ut och käkade fräna handburgare och drack bärtz. Kalaset gick på 60 kronor. Gick vidare till en bar för att där betala 8 kronor ölen. Vilket är jävligt tur för dem eftersom de tjänar typ 10 kr i timmen (min källa hade x-antal öl i kroppen när hen berättade detta. Så ta det inte på kronan). Mina tre nätter spenderade jag på en soffa i Anna och Michals vardagsrum. Vi hade högläsning i min säng och kollade på ca 100 avsnitt av Girls. Sista dagen gick vi på spa. Där träffade jag Gjieaglöeijaelijga, en man med stora onda händer som skulle ge mig massage i en timme. Jag tog på mig de vita tangatrosorna gjorda av papper jag blev tilldelad och la mig på bänken. Helkroppsmassage är som ni säkert vet fantastiskt. Allt gick bra och han höll käften. Efter ca 45 min gick han lös på benen. Och när det var rumpans tur kunde jag inte tänka på annat än att han GARANTERAT SÅG MITT RÖVHÅL!!!! Vilket är ett naturligt resultat av att massera två skinkor samtidigt i cirkelrörelsen.

Efter det gick han vidare till magen. Vilket jag dock tror var värre för honom än för mig. Tarmarna bildade en naturkatastrof och skrek efter hjälp. Efteråt tog vi i hand och jag sprang snabbt därifrån. Det är lustigt egentligen. Hur det ska vara avslappnade med att ha en vilt främmande man som tittar en i röven och knådar ens tarmar. Men men, avslappnad och svettig la vi oss i ångbastun för att snacka skit och pilla bort sårskorpor. Här kommer lite bildbevis.

Vidrigt flygplan:

1

Jag hade en timme innan Anna var klar med sitt prov så jag gick till statyn av Jan Heweliusz och bad en bön.

3

Plocka upp din Pupilus bajs innan det hamnat på marken.

4

 

Skärmavbild 2013-01-29 kl. 12.39.03

 

Tog mig en tur på Gdansks karamellfabrik. AMAGAD!

5

6

Gick en tur på restauranggatan nere vid vattnet och slank in på en bar. Det var överfullt av män. Sen insåg vi varför. Coyote Ugly-kväll från 21. Vi diskuterade då det sjuka konceptet med kvinnor som dansar på baren framför en gäng kåta gubbar. Vilket är HELT SJUKT! Vi diskuterade även hur baren beslutat sig för detta. Var det mindre sjukt när de har samba-outfits och dansade något som såg ut som salsa? Blir det typ som en samba-tåg då eLlEr?!?!?!? Och blev det mer “okej” att de har fjädrar och inte i cowboyhatt och jeansshorts? Och att det stod kvinnor i cocktailklänningar och hejade på sina “girlz”. Det var verkligen en sjukt konstig situation. Väldigt obekväma drack vi upp vår öl för att fortsätta partyt hemma framför självaste filmen Coyote Ugly. Analysen fortsatte..

8

Vi kom fram till detta:

15

“Ovanligt rent här” som Anna uttryckte sig när vi skulle slänga sopor. Lolz

9

Sen hade Anna Wasabiätartävling med sig själv.

10

Vilket inte så oväntat resulterade i…

11

12

Här är levande reklam för deras barer. Tyvärr pratade de bara med män så vi fick inte chans att fråga vart hon köpt sitt paraply.

13

Fick en tvångstanke och behövde torka fötterna på ALLA dörrmattor i Annas hus. Systemet var: Torka så fort du kommer in i trapphuset. Torka innan du sätter första foten på trappsteget. Torka även efter det sista. Sen fortsätt så i 4 våningar tills du väl når din dörrmatta och tar ett sista skrap för att sen stiga in. Anna hade såklart 3 dörrmattor utanför hennes dörr.

14

Köpte såklart lite schönt candy

16

Och en krage för cirkus 90 kr.

17

Och ett par tantskor för 60 kr.

18

Cześć / Sanna

just grillin´

73503_10152490172610014_220580408_n

*svtplaytips*

“Till ungdomen” är en dokumentär om de norska ungdomarna Sana, Henrik, Haakon och Johanne, alla politiskt engagerade i olika partier. Inför skolvalet 2011 lär de sig debattera, forma sina åsikter och påbörjar drömmen om en karriär inom politiken. Men på sommaren 2011 kom också Anders Behring Breivik. Av en slump filmar man Johanne på Utöya – bara någon dag innan dådet. Dokumentären är nästan två timmar lång, men det går inte att sluta att titta.

Til-ungdommen-bilde-1

SE FILMEN HÄR: http://www.svtplay.se/video/975527/till-ungdomen/?tab=undefined&sida=1

Vi många som har åsikter, men det är desto färre som faktiskt försöker förändra. Och det är nog ändå det som slår an starkast i den här filmen; dessa unga människors brinnande engagemang att stå upp och tycka för sin sak. Att bli politiker idag är de facto inte särskilt “coolt”. Det är synd, eftersom det är ASCOOLT att engagera sig politiskt. Trots att det som sker i filmen är fruktansvärt inger den ändå hopp; inte minst tack vare de avslutande scenerna när 200 000 människor håller upp blommor på torget.

För den som vill ha ett par ytterligare skäl varför man ska engagera sig politiskt sammanfattar Nina Åkestam det bra i fem punkter: http://blogg.resume.se/nina-akestam/2012/10/02/fem-bra-skal/ Där finns också länkar till alla partier.

Och om du vill bli ytterligare rödsprängd i fejset finns det en till dokumentär om själva dådet:
http://www.svtplay.se/video/971240/dagen-som-norge-aldrig-glommer

/F&S

Most deff <—

Goderafton. Har präsis varit och tränat, skönt när man pumpat 4-kgs vikter å det snabbt ger resultat.

jjj

Nää… Även fast jag e pHoToShOp-pRiNsEsSa så har jag faktiskt inga biceps. Alls. Är otroligt svag och lunkar bara lätt på löpband när jag e på gymmet. Andledningen till att jag ens gör detta är att det finns tv inbyggd i bandet – så jag kan se dubbelavsnitten av Family Guy och näästan glömma bort att jag är där. Hatar liksom annars gym, beror väl på att man alltid varit en lagsportande/vintersportande person i naturen. Något annat jag hatar var denna Gainomax Jordgubb? Så otrolig besviken på denna flavour flav.

För er som gått förbi Gainomax i butiken p.g.a. dess “tuffa branding” kan jag tala om att det egentligen är en rätt så naturlig produkt från Norrmejerier, som från början togs fram för att göra det lättare för sjukvårdspatienter att återhämta sig. Alltså inte en GYM DUDES KREATINBERIKAD COOLNESS TUFF DEFFAR-DRINK som jag själv trodde först.

Ja nu blev det lite reklam här men jag tycker det är så GOTT? Och då menar jag Gainomax vanilj… Smakar exakt som den vätska jag hällde i mjukglassmaskinen när jag var 16 och sommarjobbade på café. Brukade ta mig en kopp sån vätska då och då… Brukade också skapa fantastiska glassar till mina raster med kulglass, mjukglass, tre sorters sås, alla strössel och ett halvt wienerbröd smulat över. Brukade också till lunch varje dag äta bakad potatis med FRI REFILL på skagenröra. Brukade sedan inte kunna komma i mina braller den sommaren. Märkte dock aldrig något själv, kanske för att jag mestadels gick runt i jobbkläderna som bestod av fotsid kjol i nopprig stretch till löfbergs lila-t-shirt. Vänligen notera: detta var långt innan fotsid kjol var *fashion*

En annan grej jag minns är att hur vi alltid blev tvungna att slänga alla bullar, bakelser och tårtor vid dagens slut. Vi slängde alltså ALLT i flera stora sopsäckar – istället för att ta med det hem eller skänka det vidare. Chefen ansåg nämligen att det annars fanns en risk att man “sålde sämre” under dagen om man nu skulle få kunna ta hem det kaffebröd som blivit över…

………………….
Låt oss föreställa oss scenariot han eventuellt trodde skulle uppstå.

 

Kund: Hejhej, jag vill ha en pariservåffla och en vanlig kaffe.

Jag: Näe, inte ska väl du ha en pariservåffla. Ta en solbulle istället!

Kund: Ehm, nej tack det är bra. Jag vill ha våfflan.

Jag: Du känns som en riktig solbullekille!

Kund: Nej jag är faktiskt en parisevåfflakille

Jag: Tro mig, dom är inte bakade idag – if you know what I mean

Kund: Jaha, ja jag vill ändå ha en våffla.

Jag: Men vadå. Vågar du inte prova något nytt eller??!

Kund: Jag vill inte ha något nytt, jag vill ha pariservåfflan till mitt kaffe!

Jag: Våfflan är tyvärr undanlagd.

Kund: Va?

Jag: Ja pariservåfflan är undanlagd till en annan. Det är en som har ringt….

Kund: Ringt in för att paxa en pariservåffla? Jaha men det är ju flera?

Jag: Tyvärr. De bokade alla.

 

 

 

………………….

 

/Frida

 

 

 

 

 

 

*kvällens känsla*

butthead

När är nog nog?

Satt just och googlade efter en krönika eller en ledare jag läst som tog upp mäns roll och ansvar vid våldtäkt. Tittade på mina retweets, kollade i historiken, tänkte om det var på radio…..? Visade sig vara Hanapees inlägg jag letade efter http://hanapee.com/blog/2013/01/13/sexuellt-vald-mot-kvinnor-av-man/

Jag har inget fyndigt att säga. Inget smart att tillägga i debatten. Jag är bara så jävla trött på dessa våldtäkter!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Trött, frustrerad, förbannad. Även mot mäns våld mot kvinnor. För när är nog nog?

Var det inte gruppvåldtäkten i Sollentuna nog? Den 9 år gamla flickan som blev antastad när hon åkte pulka i Örebro? Tjejen som på eftermiddagen plötsligt blev illa misshandlad i Aspudden? Gruppvåldtäkten i Kungsträdgården? Och alla de våldtäkter och våldshandlingar som vi aldrig får läsa om. När ska vi sätta ner foten? När ska politikerna ryta till?

Vad driver en människa att i grupp våldta en tjej på en gata i femton minusgrader? Jag kan inte för mitt liv förstå det. Men det sker ju uppenbarligen gång på gång, och för att kunna stoppa detta måste vi se mekanismerna bakom; samhället måste ta ansvar och hjälpa dessa människor i tid. Och fler måste ta ställning och protestera i den offentliga debatten. För nu är det nog! Jag vill att någon kliver fram och säger det. Fredrik R verkar uppenbarligen inte göra det. Men det RÄCKER NU!!!!!

Jag är övertygad om att vi är fler som är frustrerade och känner maktlöshet. Hell, det är ju vi som tvingas se oss över axeln, gå omvägar för att ta gator med belysning, som sitter uppe för att prata i telefon med de som är på väg hem. Men vad fan ska man göra? Skänka pengar? Gå i ett demonstrationståg som inte finns? Och VARFÖR är detta en kvinnofråga?

Det är så sorgligt att inte fler tar större avstånd mot vad dessa män gör mot våra systrar. Och jag vill inte ha ytterligare ett uppmaning eller råd hur jag ska bete mig för att “undvika våldtäkt”. Jag vill ha en reaktion, en protest, ett tydligt ställningstagande.

För det är inte nog nu. Det var nog för längesen.

 

women-iran

F1JVGP9G3O6S4V5P-rszw51413-photos-of-women-fighting-for-equal-pay-through-1-10768-1334676342-4_bigSkärmavbild 2013-01-26 kl. 11.37.11donx27t-tell-me-dress-girl-rape-Favim.com-537402
PS. Om du vill bli på ett ännu mer !!!!!!-humör, lyssna på P1-dokumentären “den fastspända flickan”. Den handlar om Nora som tvingas genomlida ett rent helvete när hon kastas mellan olika vårdinrättningar där hon blir våldtagen av förre polischefen Göran Lindberg och så illa behandlad av sin överläkare så det finns bara inte. Fyfan för dig Ola.

 

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/138656?programid=909

 

/Arg Frida

 

 

POLEN OCH LITE BÖS UR GODISSKÅLEN

TjÄna. Sanna har precis åkt till Polen! Vill passa på att säga detta:

In Poland, all dancing is Pole Dancing. *fniss*

Sen vill jag säga detta: lycka till!!! Jag har också varit i Polen. Det var den mest fruktansvärda upplevelsen i hela mitt liv. Var väl inte så mycket Polens fel utan situationen som uppstod. Situationen där beslutet att lämna eurotrippen lite tidigare ledde till att jag två timmar senare stod ensam på en random gata i Krakows mörker utan boende, pengar och batteri på mobilen, och i panik började skrikstoppa människor som gick förbi. Men nog om det :)))

Jag hoppas att Sanna köper med lite “gott godis” hem, eftersom maten i Polen inte var så delish. För att ge henne lite tips tycker jag därför att vi ska ranka lite international candy! Alltså sådant som man köper hem och sparar.

lifesaver

LIFESAVERS – hårda karameller med fruktsmak, mint eller det finns massa sorter.

Förpackning: Snygg tub! Denna med smaken “Strawberry Sundae” är dessutom retro å randig
Utseende: Vacker hård ring i karamell. Som en badring som snart ska drunka i Mig
Smak: Älskar Lifesavers! Perfekt handväskegotter. Detta paket har jag t ex sparat i ett halvår

Betyg: 5/5 

 

 

Skärmavbild 2013-01-25 kl. 11.19.28

KIT KAT WHITE – som vanlig kit kat men med vit choklad

Förpackning: Ljus och fräsch!
Utseende: Släta stavar som sitter ihop
Smak: Precis som “Sportlunch” lider Kit Kat av ett för tjockt undre chokladlager – men med vit choklad blir det genast enklare att acceptera. Något jättesöt dock.

Betyg: 3,5/5 

 

Skärmavbild 2013-01-25 kl. 11.38.12

MILKA – choklad som känns österrikisk?

Förpackning: Kombon vitt + kall lila känns lite sköljmedel? Och en ko som e lila och vit… med logga på… tvekis
Utseende:  Vanlig suklaakaka
Smak: Inte så jättegod choklad. Plus dock för många smaker i sortimentet!

Betyg: 2/5 

 

 

draft_lens15439771module133580201photo_1289858507extra_dessert_gums
EXTRA DESSERT DELIGHT – tuggummi med smak av efterrätt

Förpackning: Askar är ju trevligt. Tycker dock bilderna lovar mycke av ett gum
Utseende: Tuggummit är inslaget i aluminium som barndomens Juicy Fruit. Tråkigt för Tellus men ändå lite lyx?
Smak: Så mycket flavour!? Tänker på Kalle och chokladfabriken och tuggummit som smakar som en hel måltid…. Gillar äppelpajsvarianten mest och apelsinglassen minst.

Betyg: 4.5/5 

 

5248998950_f10afacb08

 

 

RITTER SPORT YOGURT – choklad med yoghurtfyllning

Förpackning: Kvadrater e snygga men det känns så lite choklad med Ritter? Det är ju för fan hundra gram!
Utseende: Bruna rutor med mycket vit edge
Smak: Frisk och len. Fräsch men samtidigt söt. Syrlig fast krämig. Busig men ändå snäll. Min absoluta favoritchoklad!

Betyg: 6/5 

 

 

300x300-prod_90776

TIC TAC – minigodispastiller med smaker en masse

Förpackning: Förpackningen är främst händig och känns lite som ett spel
Utseende: Gulliga pluppar. Som jättesmå kinder överraskningar
Smak: Mycket smak och goda att kombinera! 2 cherry och 1 mango t ex. Annars e strawberry fields godast och smakar smultron. Sverige har bara de trökiga smakerna än så länge

Betyg: 4/5 

 

 

Skärmavbild 2013-01-25 kl. 12.54.07

SNICKERS PEANUT BUTTER – minisnickers med jordnötssmör, nougat och kola

Förpackning: Snickersloggan… Så mycket USA! <3
Utseende: Två stycken små rutor?? Fortfarande “ådriga” på toppen iaf.
Smak: Hmm… Hela biten e “smooth” inuti och det är vanligtvis ju asgott med peanutbutter i bars… Men den här var lite för långt från originalet och blev lite slisk. Trist på en sån bra idé

Betyg: 2/5 

 

Skärmavbild 2013-01-25 kl. 11.00.35

FREIA MELKESJOKOLADE – norsk choklad

Förpackning: Geniet bakom denna förpackning…. 200grammarn är nämligen dubbelt så lång istället för att kakan e “tjockad”! Det ÄR ju mye godare med två 100g marabou än en 200g. Gult utstrålar dessutom *gott*
Utseende: Vill minnas att vackra storkar var utstansade i rutorna
Smak: Ganska vanlig choklad… Fick ofta av mamma som jobbade mycket i Norge. Älskade den iaf men det var nog för att det var “så mycket”…

Betyg: 3/5

Skärmavbild 2013-01-25 kl. 13.03.28
M&M´s PRETZELS – m&m med fyllning av typ salta pinnar

Förpackning: Fin blå edition av lillpåsen. Bonus för Pretzel Guy som röntgar sig själv så man vet var det är inuti!!
Utseende: Vanliga färgglada m&ms
Smak: Goda! De blir extra crunchiga och lite salta vilket e gott. Mumma!

Betyg: 4/5 

 

Skärmavbild 2013-01-25 kl. 13.21.15
REESE´S PEANUT BUTTER CUPS – chokladbägare med jordnötssmörsfyllning

Förpackning: Ja den ryter ju till i kulören… Känns lite billig och skrikig. “Rustas peanut butter cups”
Utseende: Gulliga små chokladkupor med veckad rand
Smak: Rätt så goda men otroligt mäktiga och utan “crunch”. Ändå goa i gommen

Betyg: 3/5 

 

 

Ja det här var mina “semesterfavoriter”. Kanske nån annan har andra favvisar. Kanske nån har exakt samma och är min goda tvilling. D.v.s. godistvilling. Nu är iaf Lifesavern slut.
/Frida

Klockan är strax efter 12 och här är dagens rymdbesvikelser.

Lätt förtrollad av rymden är den viktigt att ändå se objektivt på vissa saker. Så här är två rymdbesvikelser.

Jag har länge funderat på att köpa hem ett gäng flaskor av “Rymdvodkan”. Idag fick jag dock reda på att det endast är EN flaska som faktiskt varit i rymden. Varför ska jag då dricka den? För att hylla den geniala idén med att skicka upp saker till rymden möjligtvis. Ja kanske. Men jag blev ändå besviken. Här är iaf en film på hur flaskAN tog sig upp.

Det andra nederlaget rymdnyheterna bjuder på idag är Egmont Tidskrifter och deras profilering. De ska i Mars ge ut tidningen “allt om rymden” som riktar sig mot MÄN. -“Vi är duktiga på att ge ut specialtidningar riktade mot män och har redan ett stort antal män som kan vara intresserade av denna tidning i vår databas. Tack för den Egmont, ni har just exkluderat rymdens största fan. Vad i ämnet RYMDEN är specifikt något för män? Astronomi finns idag som ett ämne i grundskolan. Eller har ni kanske skrivit den på ett “manligt” sätt? JAG FÖRSTÅR INTE!?!?!??!?!

Skärmavbild 2013-01-22 kl. 16.10.20

För de verkar ju verkligen BARA ha magasin som handlar om saker killar gillar?!?!?! Golf, skidor, kroppen, v75, friluftsliv, husvagnar, mattidningar och sporttidningar är bara sånt som män gillar att läsa om eller?

Skärmavbild 2013-01-22 kl. 16.28.45

Då går vi över till vädret..

Det är vidrigt kallt och vi kommer alla att frysa ihjäl utan en fjällräven.

/Sanna