Monthly Archives: January 2016

You are browsing the site archives by month.

JANUARIIIIH!

Januari är så sannerligen tortyrens månad. Det känns som att man bara går runt och lider av alla världen brister. D-vitaminbrist, hobbybrist,  kompisbrist och livsgniste-brist. Självfallet i-landsproblem, men ändå!!!!

Här är då en lista med saker man kan GÖRA för att känna att man visst faktiskt lever och inte bara pulsar omkring i slask med uppdragna axlar och sur blick.

1. Bada bastu (a.k.a. att basta)! Bäst är att flytta in i en bostadsförening som har en bastu alt. besöka en kompis som har tillgång till en sådan. Om detta är för dyrt och du inte känner någon går det också bra att gå till ett badhus och vaska själva badandet och alltså bara, basta. NJUTMA för di stela lederna.

2. Massage. Ja detta är enkom om du har ett arbete där det ingår friskvårdsbidrag (som vissa udda personer använder till typ ett GYMKORT???)

3. köp värdelsa men haiga grejer på ebay.
Varför? För att det är kul. Och det kostar inte jättemycket att få ha det dära kulet. Bättre än att impulsshoppa i Moodgallerian.

$_12 $_57-1

4. gör temaveckor med matlagning. Det är ju typ omöjligt att få nån inspo när man snurrar runt i matbutiken med det trötta vinterutbudet. Samtidigt ser man tusentals goa grejer på pinterest, men man klarar inte heller av att bestämma sig slutligen för ett enda. Ett sätt som jag försöker köra på nu är att ge varje vecka ett tema och ett “kök”. På så vis avgränsar man möjligheterna – och man får lära sig lite nya grejer och prova nya recept. Har hittills avverkat husman, japanskt och nästa vecka blir det kanadensiskt (?!). Man kan ju då välja lite vilken nivå man vill och orkar lägga sig på – ex blanda några klassiker med mera udda rätter, för att se vad man gillar och förhoppningsvis kommer tillskjuta sin *repertoar*. Husmanveckan gjorde vi t ex Biff a la Lindström och pannkakor+ärtsoppa och japanska veckan b.l.a. chirashi och yakiniku.

5. Läs en bok. Börja bara. Det blir samma beroendekänsla som med tv-serier, man vill snabbt dyka in i världen och njuta vidare. Haha fyfan vad omvänt det här blir men ja, man glömmer ju bort böcker!!!!!!

6. Köp tulpaner. 
Det är ju ändå NÅT som gör ens hem lite trevligare. Och kolla vad man verkar bli lycklig av det, helt otroligt!

12770441-beautiful-young-woman-with-bouquet-of-red-tulips-flowers-sitting-on-couch-smiling

stock-photo-young-woman-with-a-bouquet-of-tulips-at-the-park-snow-in-early-spring-253677631 young-woman-holding-bouquet-tulips-7638703 stock-photo-pretty-woman-with-tulips-315763340 stock-photo-woman-with-tulips-bouquet-of-flowers-smiling-isolated-on-white-background-99282986

Unknown stock-photo-beautiful-woman-with-flowers-bouquet-in-spring-park-outdoors-romantic-sexy-girl-with-tulips-134900417 Fashion - young romantic woman with spring tulips

7. Sortera och gör nya playlists. Gärna en bra lagamat-lista med en blandning av kanske Lisa Ekdahl, Magic Numbers, Lill Lindfors etc.

8. Luncha med någon man inte träffar så ofta. Tycker det är svårt att få ihop träffar med kompisar i januari, man är på något vis upptagen hela tiden fast man ändå inte gör typ nåt? Rätt bra iaf att ändå boka in något med den där polaren man inte träffar särskilt ofta, på exempelvis det underskattade mötesformen LUNCH! Behöver inte vara en heldag eller stor grej jämt.

9. Gå på teater, konsert, utställning eller bara någon typ av berikande kulturaktivitet. Behöver inte vara dyrt, bara det är NÅT!

10. Spela instrument. Detta är för mkt kanske men OM du kanske kan spela gitarr eller plinka piano är det väldigt skoj att göra detta även om man inte är ett *pro*. Stimulerar hjärnan på ett göttigt vis, plus att musikbutiker är en ny underbar värld man bara vill köpa allt i!

12. Bygg ditt eget yasuragi. Nej det ska du inte men det kan vara mys att ha en spa-kväll hemma! Själv, med partner eller med kompis. Kör lite bodyscrub, ansiktsmask, måla naglarna och knapra edamamebönor och sippa Chapel Hill. Good times, sas.

Överlev nu alla gullisar!
/FSL

HELGA!

Gjorde en så kallad staycation i helgen, ja det här löjliga uttrycket för att semestra i sin egen stad. Tyvärr låg hotellet typ 700 meter från mitt hem så vidare semestrigt var det inte, men hade kommit upp i tio hotellnätter på hotels.com och blev tvungen att göra av med bonusnatten på nåt!!!!??

IMG_7937 IMG_7953

Bodde iaf på Drottning Kristina eller vad det hette på Birger Jarlsgatan – helt OK! Sen skulle vi “göra Stureplan” vilket innebar att prova allt på Other stories men köpa nada, ett par öl på den där lite udda baren precis innan TGI fridays och sen wienerschnitzel på Bar Central. Fem plus på den senare, kanske mest för att man fick en rejäl glasskula med smör.

Detta om detta! Har i.ö. haft lite hybris i helgen, otroligt skön känsla så länge den varar. Snygg, cool, smart och rik!!!! Jaja är väl tillbaka på jorden imorgon måndag med min vanliga neggiga självbild. Allt gott!

/Frida

Vem är du?

…scenograf på Vinterstudion?

Missförstå mig rätt. Jag älskar vinterstudion. Som gammal “alpinist” har det varit en stor del av mitt liv. Och är det fortfarande varje helg med en kanna thé och ett par tusen tända ljus. Inget kan bringa klarhet i den bakfylledimma (som helgmorgonen i 9/10 fall består av) som detta program. Inte ens det totalt mörkerbefriande myzet i Nyhetsmorgon.  Och man älskar ju både Yvette och André. Men åter till det som är viktigt. Vem har designat studion och hur har hen tänkt? Jag gissar såhär:

141106_Vinterstudion-o-Pops_webbKodfärg: Lila! Det är fresh. Det finns inget annat program som känns “lila”.

…Men, bingolotto..
– TYSSST nu Åke!!!! Det blir lila. Telia-lila!

popslordag

Eld ska det vara… Känslan av OS ska IN I STUDION. Sätt elden i en vas eller nåt vad vet jag. Sen tänker jag mycket frukt… Det är ju sport vi tittar på! Vitaminer, mineraler, antioxidanter. SKALFRUKT också då det är i säsong. Finns det lila frukt?

2601081_1200_675

Blanka ytor. Snö är vitt och BLANKT! När vi klipper till Stina Nilsson ska känslan av soffbordet fortsätta under skidorna. 

 

/FSL

 

Lite allt möjligt.

33998840_041_b

Den. här. soffan. Är. Allt. Har blivit besatt!!! Tyvärr finns den bara i USA och passar inte ens i min lägenhet, men jag TÄNKER FÅ TAG I DEN PÅ NÅGOT VIS.

Har också fått ett hang-up på vapensmycken fast jag hatar vapen? Alltså små pistolbroscher och typ ett knivhalsband i silver som e mkt fint på mjuka tröjor med krage eller en enkel svart klänning. Kanske måste plugga silversmide för det är typ ingen som gör exakt vad jag tänker???? Den till höger på bilden är ju ändå nåt men kostar över *1000 kron* på etsy. Kanske bara att hugga på det, vad vet jag……..

il_570xN.595752905_fui1

 

Ruta Kiskyte har gjort ett fint men som jag inte hittar på www, älskar även det andra handhalsbandet!! Hittar inte det heller >:(

6fc9056e4dc6cec5ec5a4df3857042c1 540abae827fca239c485f0a0a8b8b2c5

 

Annars är man ju så sjukt uttråkad i januari? Har sett alla tv-serier, lagat all mat och fryser för mycket för att ta något initiativ utanför huset. Tips på BOT på detta mottages tacksamt.

Ska också hålla min första föreläsning på Berghs i näste vecka som i detta nu går under namnet Min andra keynote. Någonsin!!!! Men HUR ska man kunna snacka i tre timmar???? Tusentals pauser? Quiz? Jag vet inte? Har 120 slides iaf, borde ju räcka.

Efterlyser också edra musiktips! Har äntligen köpt en högtalare och behöver lyssna på nytt (ej Beatles mao). Påbörjat en ny musiklista för året som behöver FYLLAS med CONTENT!

 

 

Att bli tagen på fittan.

Skärmavbild 2016-01-13 kl. 15.36.40(“JÄTTEBRA” SEXTIPS FRÅN PINTEREST)

 

Jag läser om händelsen i Köln och om den i Kungsträdgården och jag är precis som du knappast förvånad. Jag läser också Hanna Fahls krönika i DN och jag får inte heller högre ögonbryn över de typer av kränkta kill-kommentarer som fyller flödet.

Hanna Fahl skriver att den gemensamma nämnaren för övergrepp inte är etnicitet, det är kön. Och den andra givna nämnaren är givetvis att det är tjejer som blir utsatta. Alltså tjejers kroppar, fysiskt. Glåpord, hot och kränkningar talar vi inte ens om nu, ok? Och alla tjejer jag vet/känner/umgås med har varit med om det. Så även jag själv, inte bara i det klassiska exemplet mellanstadiekorridoren. Senast var det på nyår då en otroligt berusad festdeltagare tog mig på fittan. (Förra nyår var det röven).

Detta pågår och förövarna/svinen/äcklen är – i de flesta av mina erfarenheter – städade, svenska och vanligtvis “vettiga” killar med god inkomst och bostadsrätt. Det äckliga är att jag nu skriver till svenska, för det är tydligt att det för vissa måste till. Som den gången jag åkte tunnelbana och ett killgäng på typ 13 bast tog mig på röven. Eller den gången en 80-årig gubbe på Sturehof tog sig friheter bakom mig i baren. Eller på East där en överförfriskad gubbe med styrelselook gjorde samma sak. Ni fattar.

Så, varför tar man till detta usla tilltag? En i grunden skev kvinnosyn, såklart, som tenderar att bubbla upp efter ett par glas och ett nej. Att man kan “ta”. Lillkillgänget som experimenterar och flinar och provocerar. Gubben som fått ett nej och bara tar för sig som att man är ett slags smörgåsbord. Kompisen som blivit blind och fylld av fylledemoner. Men så fort kritiken kommer och diskussionen äntligen får lite mediayta är det så särdeles trist att killar ALLTID och FÖRST är mer intresserade av särskilja sig själva från dessa vedervärdiga personer istället för att SE PROBLEMET? “Inte alla män”. Nej, men alla kvinnor.

Det var ingen fara på nyår. Men jag stör mig på att fokus tenderade att ligga på händelsen och inte så värst mycket på hur *jag* påverkades. Och det är väl inte så underligt. För det är tyvärr en känsla du som kille inte kan förstå. Oavsett om det är på ”skoj” eller för att någon var lite ”intresserad” eller bara ville “provocera”.

Att någon som är dubbelt så stark tar sig frihet över ens egen kropp är ett övergrepp som inte sätter sig på fittan, det sätter på hjärnan.

/Frida.

listia 2015.

Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut?
Skrev en bok, tog brunt bälte i karate, hoppade bungyjump, blev veg…eller nääe, inget. Eller jo, var i Vegas! Haha! *VIP*

IMG_6613

Vilka länder/städer besökte du?
Budapest, Sicilien, Antwerpen, Warszawa, Vegas, Puerto Rico. Alla ställen var bra utom Warszawa!

IMG_2739

Vad var din största framgång 2015?
I början av året gick jag ISIS kammare (underbar spåtant i gamla S) som spådde *framgång i jobbet* under 2015. Å det har väl på någe vis ändå varit sant. Så det är väl det då!

Bästa köpet?
Netflix och HBO!

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Inget speciellt!!!!!!!! Eller jo att martin e kär i mig. Än. Hehe!

Och ledsen?
Flyktingkrisen, svensk politik, att Bettson dog.
IMG_2827

Årets låtar?
Kleerup – Thank God for sending demons & Amason – Flygplatsen.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Betydligt gladare då 2014 var stökens stök. Mer utplanat normalt ba!

Favoritserie?
Fargo säsong 2 + Leftovers säsong 2.

Bästa filmen?
Gillar inte film :/ Men gillade Amy-winehouse-dokun!

Bästa boken du läste i år?
Lena Anderssons Esther-böcker.

Bästa matupplevelsen?
Pubologi! Men måste även uppa 14-rätters på Martin Berlins krog i Skåne…

IMG_2151

Något du önskade dig och fick?
En skitsnygg å  skitdyr plansch på Margaretha Krook.

Vad gjorde du på din födelsedag 2015?
Var i Gagnef med Martin. Fick hönökaka och pastell Dr Martens.

IMG_3016

Är det något du saknar år 2015 som du vill ha år 2016?
Vill ha lite fler saker att göra än gå upp—>jobba–>gå hem—>laga mat—>kolla på tv8—>sova.

Vem saknade du?
Men Sanna såklart??????????

Nyårslöfte?
Absolut inte.

Högsta önskan just nu?
Att det är fredag 15.30 och inte söndag kväll………….. Detta om detta!

/FSL

sussmorgon imorgon.

Herre Guyyuyyuyy vad jag längtar. Har som skrivet varit dygnsomvänd i snart en vecka och somnar fortfarande inte förrän 3-4-rycket. Vilket Å andra sidan gör mig rätt allmänbildad då jag alltid somnar till en dokumentär på datorn – och nu blir det 5-6 stycken. Mycket av min kunskap i VemVetMest kommer alltså från detta dåreri – men jag KAN inte somna till ljudet av mina egna tankar? Får panik och när man e vuxen får man bestämma själv.

 

De senaste rå (ej de exakta namnen men ni vet ju hur man söker):

Josef Fritzl-dokumentären – Netflix.

Smårisig dokumentär om en så sjukt tragiskt historia. P.g.a. just den tragiska historien är den ändå sevärd! Dock med ett varningens finger för risken att somna in i mardrömmar.

Frank Sinatra – SVT play
En doku i två delar med en totaltid på ca 3-4 timmar. Helvete vad snygg han var som ung? Älskar förr i tiden så denna gillade jag ändå rätt mycket.

16-music-2

 

TIG – netflix

Den tragglande komikern Tig Notaro får en dag reda på att hon har cancer. Och gör ett framträdande av att berätta om detta som blir, tja, viralt. Intressant historia detta.

Leif GW Persson – SVT play
 Jens Lind banala dokustil är ju som den är men det är ändå ett rätt fint porträtt  av klurige GW. Jävlar vad han verkade vara störig som ung dock. Temat är GWs klassresa från enkel arbetarson till godsägare och känd riksprofessor.

Making a murderer – netflix
Alla som har access till WWW vet väl allt om denna dokumentärserie i 10 delar. Och jag ska inte spoila och istället självklart rekommendera.

Pappas unga fru – svt play

Det här är ju också totaltragiskt och därför högst sevärt. Handlar om April vars farsa träffat en ny tjej på nätet. Tjej är rätta ordet, då pappan är 73 år och tjejen typ 50 år yngre och bor i Filippinerna. Sen säger jag ingenting mer!

Iris – netflix

Snygga och coola modeoraklet Iris Apfel gör det litet lättare att acceptera att man en dag blir en tant!!!! Vet inte hur många reklamkampanjer man skissat med henne, sån bra karaktär med krutig persona. Plus älskar brillorna, har t.o.m. spanat in att Evfa Attling har en hyllningsmodell i sin senaste kollektion. Som jag provat. Och inte. Lyckades. Bära. Upp.

iris-quote

Designduon bakom NYs tunnelbana – svt play (länk)

SÅ lökig rubriksättning på filmen om designparet Vignellis. Men gillar du Iris och hennes dekadenta NY-tillvaro med känsla för stil så gillar du dem! Mkt fina tillsammans dessutom.

Pentatonix – on my way back home – netflix

En film om en skitstor amerikansk musikgrupp i den skitlilla genren acapella. Jag blev helt knäckt av hur duktiga de var, och sen rann filmen på då… Man vill bara sugas in och lyssna. Obs inte seriöst spotify-lyssna – men det känns litet som magi ju med alla beats o stämmor å hittepå? Blev tvungen att youtuba dem efteråt för VILLE HA MER!!!

I övrigt grämer jag mig över att min nya leppard-yacka ja fick i julklapp e på 75% rea??? (ja sådana här saker kan jag STÖRA IHJÄL MEY på). Jaja, grattis till dig, den finns på monki.

1

 

HEPPÅRE!
/FSL

lite mera böcker då.

DÅ återgår vi till vanligheterna och lite bokrecensioner!

9789174292817

Kerstin Ekman – Grand final i skojarbranschen

Kerstin Ekman är en av mina absoluta favoritförfattare. Serien Vargskinnet är ett stort tips för er som missat denna tokbegåvade tant. Den här boken handlar om två personer; författaren Lillemor Troj och skuggfiguren Babba Andersson och de tvennes mycket komplicerade relation genom livet. För det är nämligen Babba som skriver Lillemors böcker. Berättelsen är smart, spänstig och underhållande från första till sista sidan. Och Ekmans stilistik är så bra att jag hela tiden blir kränkt över min oförmåga att handskas med det svenska språket.

Betyg: 5/5 skrivmaskiner

 

aestw_56655c2addf2b3167af11eed

Martina Haag – Det är någonting som inte stämmer

Historien om Lotta Lundgren och Erik Haags kärlekshistoria berättad från Martina Haags perspektiv. Det är dock inte bara skildringen av den känslomässiga aspekten från en skilsmässa, boken ger också en inblick i både mail och sms, vilket man ibland kan känna är…….rätt superprivat?  Å andra sidan ger “Erik” (alla har pseudonym) sin f.d. fru tillåtelse att i boken att skriva en bok om det här (hänger ni med?), “på hennes vanliga lite gulliga sätt att skriva böcker om saker som går snett”. Så vafan! Lite väl kort i mitt tycke men med en sorgbeskrivning många kan känna igen sig i.

Betyg: 3/5 parterapisamtal

 

bild-11

Hummelhonung – Torgny Lindgren – Hummelhonung

Denna Augustpris-bok från 1994 handlar om två dryga och supergamla bröder i norra Västerbotten som en dag får besök av kvinna som bor hos den ene. Gubbarna hatar varandra och kvinnan springer emellan och ger dem mat för båda håller på att dö. Det är landsbygd och det är supermycket förr i tiden. Boken har ett fantastiskt och emellanåt klurigt språk men det är så erbarmligt trist. Ingenting händer. Jag är helt enkelt inte tillräckligt begåvad för att uppskatta detta.

Betyg: 2/5 träliga träkåkar

 

9789137146454_200

 

Den här läste jag direkt efter Kerstin Ekman-boken, så mina ögon spydde av det trista språket. Boken är skriven av de två sydafrikanerna Craig och Stephen (som porträtteras i dokumentärfilmen Searching for Sugarman). Den behandlar deras liv, barndom och erfarenheter, letandet efter Rodriguez, Rodriguez historia och till sist – själva dokumentärfilmens tillkomst. Tyvärr överröses boken av massor av trist fakta skrivet i berättelseform med detaljer om skivbolag, artister, basister och diverse ONÖDIGT OINTRESSANT JOX. Men man blev väldigt sugen att se om dokumentären! Ändå något.

Betyg: 1,5/5 outgivna LPS

 

tomhetens ansikte.

lol

 

HeEeEeEej. Är tillbaka i Stöckhölm! Dock inte helt i huvvut p.g.a. jetlag, nyårsfest och oavbrutet marathon av dokuserien Making a Murder. Varit hemma i tre dagar men vaken i typ 13 timmar tutti??

Jeje. Puerto Rico var iaf fantabolous, rekommenderar ALLA att åka bort över jul (eller iaf nyår p.g.a. vem bryr sig). Har iaf spenderat en vecka med att titta på skitstora pelikaner, äta haj, vara totalt ensamma på massa paradisstränder, solat under fikonträd, öppnat samt käkat upp kokosnötter man hittade m.m.m.

Jag har ingen hjärnkapacitet att få ihop detta blogginlägg till något vettigare så håll till godo till senare!

/FSL