TVÄRTEMOT.

Nu ska jag snacka om ett tanke-experiment jag gör ganska ofta! Det går helt enkelt ut på att byta ut alla tjejer mot killar i given situation.

Ex: Man sitter i ett möte med 14 killar. Jag tänker då – hmMmMMm, undrar hur stämningen hade varit om jag var kille och satt i ett möte med 14 tjejer? (OBS – säger inte att något är bättre, bara att när man gör detta blir det uppenbart hur tydligt saker ter sig).

Man tittar på ett tv-program med en råsnygg kvinnlig programledare som agerar den ordentlige och en manlig programledare med vanligt utseende som är där för att vara skojig. *Tvärtomisera*.

Man tänker på Kringlan och Nanna som fått samma recension.

Man är två glada tjejer som spelar skivor, en snubbe kommer fram och vrider ner basen å drar. Tvärtomscenario = rätt lustigt att tänka ändå!

Man är på filminspelning. Man knäpper med de mentala fingrarna och regissören blir kvinna, fotografen kvinna, ljud-ansvarig, ljusansvarig kvinnor etc – och blir en manlig omtänksam fika-ansvarig istället.

Man får feedback från en manlig äldre person att man borde ta för sig mer “för att man ju e skojig egentligen”. Man tänker hur en kvinnlig äldre person säger så till en killversion av mig.

Man tänker på Seinfeld och hur både Jerry och George alltid får supermodeller till flickvänner som nästan aldrig har en riktig kompetens utan är där för att vara snygga.

Ja såhär tänker jag ganska ofta. Just därför gillade jag ändå Trainwreck, superbraiga Amy Schumers första långfilm. Tyvärr blev den alldeles klassisk i sin romcom-fåra och jag tyckte inte de tog ut svängarna så mycket som de kunde. Men det intressanta var hur de då hade switchat på rollerna och Amy stod för de typiskt “manliga” beteendena. Ex supertydliga saker som att hon ligger runt massa och bla med ett ytligt muskelberg som bara vill få kärlek och bli ihop som hon superdumpar, men också mindre men ack så smarta grejer som att hon kommenterar en randoms servitörs utseende som en liten petitess osv. Hela filmen blir ju jättekonstig av detta, vilket var mkt bra. Man tjatar mycket på reklam och media som aktörer som späker på klassiska könsroller och stärker normer – men jag tycker fan film och tv-serier är värst – eftersom de skrivs av män och regisseras av män som då skapar kvinnliga karaktärer från sina egna fula glasögon. Vill därför påminna om serier som VEEP och Broad City där kvinnor får vara mer än en betraktares öga och alltså mer människor. Som man ju ÄR!

Trainwreck-2015-Full-HD-Movie.Mp4-–-DVDrip-Download1

 

Då kämpar vi på!

/FSL

4 Thoughts on “TVÄRTEMOT.

  1. kan du inte bju på ett inlägg om warszawa?? 🙂

  2. Camilla on November 21, 2015 at 7:01 pm said:

    Man tänker på Kringlan och Nanna som fått samma recension.

    HAHAH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation