The Sauce Course

Jag fick ju en såskurs på Restaurangakademin i födelsedagspresent. Förutom ett antal par, några blåa skjortor och ett gäng ensamme gubbar var det då jag som dök upp i slakthusområdet i onsdags. Nervigt värre, hatar att vara själv.

IMG_9567

Var också lite rädd för att det skulle kännas företagseventigt och inte särskilt lärorikt, men det var det verkligen. Vi var i ett riktigt restaurangkök och själva akademin är en riktig skola. Det enda dåliga var att det var ca 5 timmars teori, dvs stå (STÅ UPP) och kolla när kursledaren gick igenom diverse grunder och tekniker. Men smaka fick man ju verkligen. Dock otroligt jobbigt att stå upp så länge!!!!!!?

IMG_9563

Först kokades det olika fonder. Fisk, kyckling, kalv och musslor. Fonder är ju egentligen hela grejen med sås, med en bra fond är det ju bara att klutta i lite grädde, smör eller vin och reducera – så är det i stort sett färdigt. Fick iallafall lite bra tips på detta, t ex att alltid börja med kallt vatten och sedan långsamt sjuda upp. Även om det är extremt drygt och tidskrävande att koka fond kan man ju göra det med ett par kompisar en hel helg och sedan frysa in och ha 4-ever.

IMG_9555

Alla 15 deltagare står artigt i en vid ring för att kunna se… Förutom en gobbe som står längst fram och blockar vyn för alla. KAN STÖRA MIG SÅ INI PÅ DETTA men men. han var väl på “hugget”.

IMG_9603

Efter fondgenomgången fick vi titta när det gjordes övriga grundsåser: tomatsås, rödvinssås, vitvinssås, diverse olika bechameler, bearnaise samt hur man lagar en sprucken bea (börjar om i ny kastrull med varm grädde och sedan vispar ner den trasiga bean droppvis? Typ stuvar den haha). Det viktigaste man annars lärde sig här var det här med SYRA. Alltså att man justerar med i lite vinäger i såsen, gärna i slutet. Dock inte den skarpaste/billigaste utan en snällare/mjukare, typ chardonnayvinäger eller liknande. Socker var inte heller populärt (har alltid socker i alla såser??) utan kursledaren menade att man t ex mjuksteker löken längre så att den naturliga sötman kommer fram där istället.

Sedan fick man i typ 30 minuter göra egna såsisar. Lite för kort tycker jag, hade varit roligare att praktisera ens kunskaper i ett riktigt kockkök med riktiga gears! Men gjorde en wasabimajo och en ceasardressing. De blev riktigt äckliga 🙂

IMG_9607

På slutet fick man dock ÄTA. Hade ju provsmakat i 6 timmar redan så var relativt mätt. Här ovan ses iallafall sojamajo, vanlig majo, tryffelmajo, rojo mojo, salsa verde?, bea, tomatsås, senapsbechamel, smörad kycklingbuljong. Mkt goda.

IMG_9608

På det stora hela en trevlig upplevelse. Plus mycket provsmakande. 3/5 ändå!

/F

2 Thoughts on “The Sauce Course

  1. så jävla gutt såsdiplom ändå!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation