Lite macksnack.

Verkar som att mitt sås-inlägg blev lite av en (om än modest) succé. Hell, har inte ens koll på hur många som läser denna bloggy men det verkar iallafall så! Så låt oss gå vidare till ett annat spännande livsmedel: mackan.

9789146202943_200x_attio-valdigt-goda-mackor

Fast vänta nu *klocka ringer*…. Jag har ju skrivit om macka förut! Men nu börjar vi om.
Att göra en bra macka är inte svårt. Att göra en jättebra macka är inte heller svårt, men det brukar oftast glömmas bort på nåt vis.  En jättegod macka behöver inte ha tusen ingredienser, det handlar bara om balans. Syra. Sötma. Krispig och krämig textur. Tänk bara på den enorma skillnaden på en tradig ostmacka med ett lager dijonsenap, brett tunt som ett trosskydd. Glöm inte att justera fyllning i relation till brödmängd. Har du en tjock tekaka behövs helt enkelt mer smör och kraftigare ost. När jag gör röror eller fyllningar till t ex baguette brukar jag gröpa ur dem lite.

Här följer nu lite tips på saker som är gott PÅ macka.

1. sallad. ROFLMAO tänker du, sallad smakar ju ingenting!!! Nä det kanske det inte gör, men det tillför CRISP! Och både ruccola och bladspenat smakar litegrann. Andra Crispiga Alternativ kan också vara groddar, ärtskott eller den gravt underskattade örten krasse!

krasse-klass1

Ost. Ja visst är det lite jättegott att möla in en skiva mjäkig hushållost, gräddost eller gouda in i truten – men på en macka gör den ingenting för dig. Osten behöver ta plats! Hellre få lager som smakar mycket så ju starkare ost desto bättre.

Några favvos:
Parmesan. Ja det kan man verkligen ha! Dock supersalt så behöver ofta kompenseras med sylt/marmelad.
Rökt ost. Krämig som en gräddost men med pikant smak! God till svartpeppar och timjan.
Svarta sara. Doftar verkligen exakt lik men smakar gudomligt.
Cheddar. Finns en oerhört god på LIDL som kostar 30 kr?? Jättefin på en kanelknäckemacka.

Ost ÄR dyrt men det är lite meningslöst att lägga 90 kr på en menlös herrgård. Bättre köpa en stark liten jävel!

76741_Cheddar-Cheese---Lidl-Extra-Mature-Cheddar

Efter ost kommer charken. “Plånbokschark” i ingen ära, köpa över disk är mycket fräschare och oftast billigare. Hell, du kan köpa 10 skivor av en grej och sen 10 skivor av nåt annat!

Rökt skinka som helst inte är “pressad”. I dalarna finns Solvarbo-skinka som alltså är skivad direkt av muskeln och inte pressad i en form. Brukar gå att fråga dem i disken vad som är bäst konsistens och röksmak på.

Fin salami. Salami är ofta rätt äckligt tycker jag? Läskig konsistens, obehagliga fettprickar, slaktig smak. Men det finns hopp. En mjällare variant är fänkålsalamin – ju tunnare skivad desto bättre. Även ren- eller älgsalami kan vara fint på macka.

Como. Como tror jag är filén på grisen som är lufttorkat precis som parmaskinka? Det har en liknande umamig smak men är lite mer bestämd i konsistensen. Gör sig bättre på macka än parma som oftast blir en tunn filt och som liksom helt åker in i munnen efter en tugga.

 

Marmelad/sylt
Man ska vara rädd för att lägga sött på mackan. Brukar inte vara jättegott ihop med chark – men annars kan man dåna på och testa tycker jag. Istället för att klutta en stor klutt på mackan är det godare att stryka ett tunt lager ovanpå smöret. Kan vara trevligt med lite “vuxnare” marmelader – men ett tunt lager bob hallonsylt går ju också – precis som j0rdnötssmör/nutella-prylar om man är lagd åt det hållet… Jag gillar iaf fikonmarmelad, körsbärsmarmelad och nedanstående päron-grej bäst!

20151012101475401165780_sbig

 

 

Övriga trevliga smaksättare som kan gästa mackor:
Tryffelolja
Något picklat (Ex cornichons, blomkål, oliver)
Smörstekt blandad svamp
Honung
Tapenade
Purjolök
Surkål
Färska kryddor
Tapenade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation