Pumpa X2.

12121

När jag irrar runt i matbutiken med noll idéer brukar jag till sist rikta in mig på en råvara som ser extra god ut, är färsk/i säsong eller är på extrapris. Torsk, shiitake, chorizo, kan vara vad som helst. Sedan utgår jag från denna råvara och lägga till lite lämpliga grejer som kan bilda en Rimlig Middagsrätt. Igår gick jag in i en butternutpumpa. Den såg inte särskilt speciell ut, den var på extrapris.

Butternutpumpa är, förutom att gullig både i look och som ord en lite mesig råvara. Inte supermesig men den funkar ju mer som en vänskapskomponent med snäll konsistens och artig smak. Jag skalade och klyftade pumpan, körde den på 250 grader i 30 minuter med lite timjan, 1 riven vitlöksklyfta, för mycket olivolja, svartpeppar och SALT p.g.a. SÖT. Efter ett tag hamnade två gula lökar i ugnen också. Plötsligt stod man och kokade belugalinser i lite buljong. Mandlar rostades i en stekpanna. Mandlarna togs ur stekpannan och bytte plats med ett par champinjoner och en blandning av grönkål/svartkål. Lite vitlök på dem också, och ner med linserna i pannan när man ändå HÅLLER PÅ. Upp på tallrik med lins-kåls-svamps-grejs, pumpa+lök, lite hackade mandlar. En bit fetaost-kopia smulades på toppen. Det blev ganska gott tyckte jag!

Dag 2.

12121

Som ni ser på denna per-morbergiga bild blev det pumpa över. Det blir alltid pumpa över! Vilket också ger en ny chans att finlira till den rätt man gjorde igår. Den redan färdiga pumpan fick lite lönnsirap på sig och åkte in i ugnen för att endast värmas lätt. Gårdagens rätt blev aningen torr och lite osalt (då fetaosten inte var riktig feta utan mjäkigare vitost). Så jag gjorde det enda rätta: In med bacon i rätten och en extra sås. Tärnad bacon fick umgås långsamt med lite fladdriga trattkantareller . Belugalinser kokades i buljong igen. Helvete vad snygga de är. Speciellt tillsammans med rosa, grönt och orange. En klutt smör bryntes i en kastrull och delades i två: en del hälldes över pumpan i ugnen – den andra blandades med lite färdig majo. Kål är ju gott men variation har ju aldrig skadat så nu åkte det i lite bladspenat i bacon/svampfräset – tillsammans med linserna. Lite vitost och mandlar blev också kvar och lades på det hele med ett par kluttar av brynt smör-majo. Detta blev väldigt gott tycker jag!

 

Här är ett par andra smakkompisar till butternutpumpan:
– rökt sidfläsk, salvia, citron. Kanske lite äpple?
– Brynt smör, apelsin, chili.
– Rosmarin, balsamvinäger, getost.

Väljer man ut en sådan här “smakgrupp” kan man sedan rätt enkelt svänga ihop en sallad, paj eller pasta eller vad man nu vill ha. Soppa… Ja ni fattar. Slut på livsmedelsinformation!

/FSL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation