morsans första ramen.

YAAA! Jag gjorde det! En ramen från grunden!!! bortse kanske från mitt tidigare snabbnudel-inlägg….  och bortse från att jag ibland kallar mig själv för morsan.

312121
DEN HÄR KALLAR JAG NOG FÖR MISO-RAMEN MED KYCKLING!

Jag behövde:
1 dl bonitoflingor (torkad fisk – jaharå)
1 vykortstort ark kombu (torkad kelp, ser ut som sjögräs)
3 msk misopasta
nudlar – jag tog soba
Kycklingklubbor
Lite vegetables – Jag tog kastanjechamp is för shiitake, grönkål & en jättegullig morot
lite vitlök å torkad chili
Ägg
+ såser! Japansk soja, fisksås, sesamolja, kycklingfond.

Jag har nu kollat örti tusen ramen-recept och gjort en slags *mix* av dessa. Man måste inte göra dashi-buljong men i ramen ingår ofta dashis beståndsdelar (asså kombun och boniton). Så lika bra att testa att göra en sån tänkte jag. Vill du göra veg-version finns det massa versioner på www med svamp ist för fiskflingor!

Allra först: gå till en asiatisk livsmedelsbutik och choppa kul grejer. Vill du inte göra egen dashi så finns det också pulverversioner av detta.

Först: Dashibuljongen. Lägg kombu i typ 1 liter kallt vatten. Låt den ligga där i typ 30 minuter. Koka långsamt upp. Så fort det börjar bubbla drar du kastrullen från plattan och fiskar upp kombun. Lägg nu i de läskiga fiskflingorna. Koka upp 1 gång och dra åt sidan. Låt stå till fisken fallit till botten. Sila av detta och du har DASHI! (Har du sedan i lite miso och vårlök och ev tofu – har du en regular misosoppa!!!!)
Räds inte att både sjögräs och fiskflingor stinker, smaken blir rätt tunn men har en umamig och märklig bottensmak.

Sen: Dags att skapa soppa! Jag började med att köra kycklingclubs i ugn i ca 30 min, 225 C. Det gör verkligen inget om de får lite kulör. Jag tog sedan min största och coolaste gryta, stekte en vitlöksklyfta och pytte med chili i en skvätt sesamolja. I med klubborna, stek runt lite på skoj! I ugnsformen satt det kvar massa gott, så jag hade i kycklingfond, dashi och en extra skvätt vatten och rörde runt i den. SAMT 3 msk misopasta (röd). Jag tycker miso är mkt gott, dock så är det inget måste i ramen!

Denna vätska ska sedan ner i grytan. Jag hackade svamp och la i och lät detta koka upp. Smakade av. Skvätte i lite soja, lite mera sesamolja, lite lite lite fisksås (fiskflingorna gjorde detta jobb redan rätt bra). Hade i mer dashi för att få det mer att bli en soppa än sås. Detta ska sedan koka så länge man har tid! En timma, gärna två. Sista fem minutrarna har man ner grönkål och strimlad morot (så de behåller färg och crisp).

Sist: Koka sobanudlar och ägg i samma kastrull. Busigt! Häll av nudlarna, skölj bort stärkelse. Ta ur kycklingklubborna, pilla bort allt äckel och lägg tillbaka det som e gott. Lägg nudlar i en skål, ös på soppjäveln.

KLART!
/Frida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation