Tänker aldrig ta av dem…

Gick precis och lämnade av Hanna vid tunnelbanan. KYLAN ÄR OUNDVIKLIG! Det märks först på fingrarna och sen på tårna. Jag har något som kallas Raynauds fenomen. Det innebär att partier av dina plutt-kroppsdelar blir vita och tappar känsel.

Wikipedia beskriver det såhär:

————————————————-

Vita fingrar, Raynauds sjukdomMorbus Raynaud eller Raynauds fenomen, yttrar sig i att fingrar eller tår vitnar. Detta beror på nedsatt blodflöde på grund av tillfälliga kramper i fingrarnas blodkärl.

Man skiljer på primär form, som uppkommer utan känd orsak, och sekundär form. Den sekundära formen orsakas ofta av skador från arbete med vibrerande verktyg, men förekommer också i samband med arteriosklerosSLE, tidigare köldskador etc. Vita fingrar uppkommer ofta i samband med kyla. Det är en biverkning som förekommer vid behandling med betablockerare.[1]

Orsaken till den primära formen är inte känd, men man vet att det finns vissa ärftliga samband. Den drabbade uppmanas att sluta röka och att ta av sig alla ringar. Om inte ringar tas av kan kärlskador uppstå, som senare kan göra att fingret med ringen på måste amputeras. Sjukdomen kan behandlas med hjälp av läkemedel mot kärlkramp.

————————————————-

Ni hör ju, det låter ju fett töntigt. Men det gör svinont. När det är riktigt illa kan jag inte böja fingrarna ordentligt. Lägger ofta på luren med hjälp av läpparna för att slippa ta av mig vantarna. Bör för övrigt önska mig sådana där *supersnygga* iphone-vantar i julklapp. Jaja, iaf bär jag alltså vantar från ungefär september till april. Doktorn gav mig en Waran-liknande kräm (blodförtunnande) och sa att jag inte får använda ringer. HA, TROLIGT! Kommer aldrig ta av mig dessa (kanske i Januari):

Och den vidriga sanningen under vantarna, bakom ringarna är denna:

Ett resultat av detta är att jag ALLTID får minst 2 par vantar i julklapp. Förra år fick jag 6 par (Tack pappa för 4 st av dem). Sen får jag alltid åka skidor med sådana där reklam-värmekuddar med någon ful banklogga på. I år fick jag hjärtformade.

Ta hand om era fingrar kära ni! God natt!

/Sanna

7 Thoughts on “Tänker aldrig ta av dem…

  1. Mitt långfinger blir vitt vid kyla!!!! har jag också den sjukdomen? Ställ diagnos på määöj tack

    • Om du bara har det på ett finger vet jag inte. Det finns säkert olika nivåer av det. Läkaren gör inget åt det. Du kan få en kräm och det är illa men sen råder de dig sluta röka och ta av dig ringarna.

  2. Är du kall generellt? Brukar folk säga att du e kall??? Hehehe aså va tvugen att gå in på bloggen er igen för jag blev så exalterad (ocj rädd) att äntligen identifierat vad mitt sk. “döda finger” egentligen är… Ge mig vägledning!!!!! tack. Bör jag gå till läkare // förvirrad vitfingrad

    • Hallå där! Hm, ja, jag är nog för det mesta kall. Äsh, har du ont i fingrarna så kan du gå dit och få kräm/piller. När du blir sådär kall, ser de ut som mina då?

  3. Ahaaa! Det var alltså det där jag fick när jag blev alldeles kritvit på handen och tappade känseln förra vintern. Läskigt! Tack för den upplysningen!

    Men du, jag såg på designtorget. Där har de ett GLOVE KIT så att du kan sy på dina egna vantar. Så du fortfarande får gå runt och vara snygg om händerna. http://www.designtorget.se/designtorget/se/webbshop/Fler_smarta_saker.Vantekit_for_smartphones.dcp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation