*svtplaytips*

“Till ungdomen” är en dokumentär om de norska ungdomarna Sana, Henrik, Haakon och Johanne, alla politiskt engagerade i olika partier. Inför skolvalet 2011 lär de sig debattera, forma sina åsikter och påbörjar drömmen om en karriär inom politiken. Men på sommaren 2011 kom också Anders Behring Breivik. Av en slump filmar man Johanne på Utöya – bara någon dag innan dådet. Dokumentären är nästan två timmar lång, men det går inte att sluta att titta.

Til-ungdommen-bilde-1

SE FILMEN HÄR: http://www.svtplay.se/video/975527/till-ungdomen/?tab=undefined&sida=1

Vi många som har åsikter, men det är desto färre som faktiskt försöker förändra. Och det är nog ändå det som slår an starkast i den här filmen; dessa unga människors brinnande engagemang att stå upp och tycka för sin sak. Att bli politiker idag är de facto inte särskilt “coolt”. Det är synd, eftersom det är ASCOOLT att engagera sig politiskt. Trots att det som sker i filmen är fruktansvärt inger den ändå hopp; inte minst tack vare de avslutande scenerna när 200 000 människor håller upp blommor på torget.

För den som vill ha ett par ytterligare skäl varför man ska engagera sig politiskt sammanfattar Nina Åkestam det bra i fem punkter: http://blogg.resume.se/nina-akestam/2012/10/02/fem-bra-skal/ Där finns också länkar till alla partier.

Och om du vill bli ytterligare rödsprängd i fejset finns det en till dokumentär om själva dådet:
http://www.svtplay.se/video/971240/dagen-som-norge-aldrig-glommer

/F&S

One Thought on “*svtplaytips*

  1. Har kollat på bägge dokumentärerna nu, SÅ bra! Tur att jag är ledig idag för oj vad jag grät!! Speciellt vid rosceremonin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation