Reder ut det här med bös

Hej fellas. Jobbar hemifrån idag p.g.a. dålig hälsa. Ni vet när man badade klädsim i simhallen på mellanstadiet – och hur man efteråt fick kämpa två och två med att vrida ur joggingoverallen fyrtio gånger? Så kändes det som att någon gjorde med mina äggstockar igår. Är idag hemma med lätt feber, glansigt öga och rosig kind. Eller kinden är nog bara min vanliga roshy d.v.s. ytliga blodkärls-dålig hy. Förra veckan när ja hade knallrosa tröja sa ngn på jobbet: va fint när du matchat me rouge! man ba….har inte dt….  .. …….  *__* <– smiley för mitt face

Nu till en annan sak fölk tar sig friheten att kommentera; mitt användande av ordet bös. Det verkar som om alla inte är bekanta med detta ord som iofs säkert är rätt dialektalt och mer vanligt i dalarna. Låt mig härmed demonstrera bös och reda ut detta:

bös

UTDRAG UR FRIDA-AKADEMINS EXTREMT COOLA ORDLISTA:

BÖS – [böös]
Betydelse: Typ diverse, det allra sista, det som inte är så bra, det som inte räknas på individnivå, bottenkrapet.

Användarexempel: Det allra sista i chipsskålen.

Används i en mening: Vafan?!! Det är ju bara bös kvar!

Synonym
: Kan jämföras med rös när man (gud förbjude) valde fotbollslag på rasten och i slutet “fick röset” dvs
“resten som inte är så bra”.

 

 

Alltså, rent jävla guld-bös på bilden! Har förutom att trycka in alla chips lyckats tugga i två timmar på en fettrand från en parmaskinka. Den har blivit som en kompis…. .. ska nog säga heido nu. Tror också på att döpa om en kategori till bös för lättglömda inlägg om ingenting. Detta kan t ex vara det första.

/Frida

15 Thoughts on “Reder ut det här med bös

 1. Alltså jag har inget konstruktivt att skriva, vill typ bara göra en tumme upp för att du (ni) är så himla bra och jag tycker om er blogg!

 2. I småland säger vi också bös!! har också tagit med mig det (ordet) till stockholm, känns mkt bra!

 3. Rosiga kinder och bös är good stuff. Själv bor jag på landsbygden i Bohuslän och här används uttrycket ”bös” friskt av grannarna. 😀

 4. Min pappa sa bös, men han använde inte det på samma sätt som du. Fast nästan, men mer om lite skräp eller så. Men inte om chips. Men om det låg lite hår eller nåt i handfatet så var det bös. Hans bös var nog inte ett lika vitt begrepp som ditt, känns det som. 😉

 5. Har samma uppfattning av bös som Lise. Typisk mammauttryck är: Du har massa bös på tröjan. MVH Värmland

 6. Vi säger bös i Östergötland också!

 7. kommer från hälsingland och har också alltid sagt bös! som lise och ellen ungefär 🙂 du är bösig på tröjan kunde man säga om man t ex varit ute i stallet och fått spån och hö på sig 🙂

 8. Inom vården betyder bös buköversikt. Typ om en patient kommer in som “bukobs” när man inte riktigt vet vad stackarn lider av förutom diffus magsmärta. Då blir patienten ivägskckad på en bös!

  Jahapp. Tycker nog ditt bös var lite cooligare.

 9. Jag använder ordet bös när jag ska beskriva en lukt. Det är när det luktar lite illa, unket eller instängt, typ när man går in till någon som precis har vaknat. Jag är från Småland men vet inte hur pass utbredd den definitionen är 🙂

 10. I Skåne (Österlen) säger man också bös haha, typ “fan va böst” = fan va synd/jobbigt/tråkigt/äckligt osv! 😛

 11. Vilket roligt inlägg! För mig är bös precis som du beskriver, som till exempel det sista i en chipspåse. Men vill även lägga till Bösig, om någon är riktigt störig och allmänt jobbig så kan personen vara bösig. Har man en dålig hårdag, en sån dag då håret är slitet, frissigt och liksom flyger överallt så är håret Bösigt! Tycker detta ord är underskattat, har försökt införa det för några kompisar från Småland men dom är helt lost och kan liksom inte få till det där användandet riktigt.

 12. Är uppväxt med variant av bös där det betyder typ “skogsskräp”.. alltså lite barr och jord som till exempel trillat ner i stövlarna.
  Men funkar ju lika bra som chips-bös!
  /Örebroare

 13. Snackar du om?? Bös betyder skräääääp, skit, bajs. Göteboooorgskaaa

 14. Pingback: Ni glömmer väl inte Crew:et? | HanaPee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation