Pulled pork FSL-style

Tänkte dela med mig av mitt bästa recept på pulled pork (på sv. dragen gris) som blir ett otroligt mört & saftigt fläskkött med djup smak. Egentligen ska den amerikanska originalvarianten grillas utomhus i X dygn – men det går faktiskt att göra en helt ok variant hemma i ugnen. OtroOoOoligt gott, billigt samt svinenkelt att göra (fnizz).

Förutom tid behöver du:

1.5 kg fläskkarré (benfri)
5-6 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 halv burk krossade tomater
ett par tsk torkade kryddor; spiskummin, koriander, cayennepeppar, oregano…
En sexig nypa socker
2 dl bra BBQ-sås
eller 1 dl ketchup + 1 msk liquid smoke
eller 1 dl ketchup + 2 msk chipotlepasta (santa maria)

Let´s do this! Ta fram karréklunsen och skär bort det som ser alltför äckligt ut, klappa in med kryddor, socker och lite salt+peber.

Skärmavbild 2013-03-25 kl. 21.52.37

Placera i emaljerad gryta och smaska på med bbq-sås, har du ingen sådan m bra rökkaraktär kan det fungera lika bra med lite ihopblandad ketchup och liquid smoke eller ketchup + chipotlepasta. Hacka nu vitlök och gul lök och lägg ovanpå klunsen samt klicka ut burktomaterna runt om.

 

Skärmavbild 2013-03-25 kl. 21.52.48
Det ser ju för JÄVLIGT ut men strunta i det, ställ in haveriet i nedre delen av ugnen i 125 grader i totalt 3-4-5 timmar – lite beroende på hur länge du pallar att vänta. Efter en timme kan du peta ner löken och kanske även vända klunsen. Skärmavbild 2013-03-25 kl. 21.52.59

När du känner dig redo – ta ut den fortfarande fruktansvärt fula klunsen! Men nu är dags att göra själva pullet d.v.s. “dra isär” köttet med två gafflar – så det blir sådär trådigt och gosigt och underjävla smarr.

Skärmavbild 2013-03-25 kl. 21.53.08

Nu är det nästan klart. Men glöm inte det viktigaste, SMAKA AV! Krydda mer, salta, spica upp. Det får inte smaka tamt – det ska vara spicy, lite sött samt ha en tydlig rökkaraktär. Så kanske mer chipotlepasta, lite tabasco, t.o.m. en liten skvätt vinäger?

Servera det ny-pullade porket med:
– isberg, rölök, bladpersilja, gräddfil i blek baguette
– svarta bönor, cheddarost, avocado i tortillas
– chunky guacamole, koriander, pico de gallo och nachochips
– jättemånga servetter

/Frida

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation