Konsten att vara kvinna.

Sitter och tittar på Siri Derkert-dokumentären som går på SVT nu men som ni kan se på play såklart.
HÄR –>  http://www.svtplay.se/video/1246233/siri-derkert-jag-var-omojlig?dela=1

 

prm_siri_derkert_2

 

 

Siri var feminist, revolutionär och konstnär som bland annat cyklade och målade samtidigt. Och mest av allt blir man helt tagen av hennes feministiska åsikter som på den tiden måste varit totalt radikala. Faller totalt för denna chei så då går man såklart in på wikipedia för att läsa mer. Och finner:

Siri Derkert (1888 – 1973) was a Swedish artist and sculptor.

 

Slut.

Det är för dåligt. Samma sak med Himla af Klint vars utställning på Moderna nu avslutas inom kort (GÅ DIT om du missat). Även Hilma fick höra att kvinnor inte kan måla och skapa, endast avbilda och allra helst då landskap. Det många inte vet är att Himla af Klint var en sann jävla pionjär inom abstrakt konst och bör hyllas vid sida av våra andra nationalmålare av typen Larsson och Zorn, men hon har tills nyligen varit nästan helt okänd. Hon gömde undan sina tavlor i en lada i 40 år eftersom hon kände att världen inte var redo – eller skulle förstå. Det här är alltså första gången Hilmas alla verk visas till fullo – nästan 100 år efter att de är kommit till. Så nog har hon fått en liten upprättelse, men långt ifrån allt vad hon är värd. Därför finns det en kampanj som handlar om att ge Hilma den plats i konsthistorien hon förtjänar – där du kan hjälpa till. På http://hilmaafklint.modernamuseet.se kan du uppdatera konsthistorien genom att twittra, dela, wikipedia-översätta, mejla de som bestämmer nya statyer och de som bestämmer vilka kändisface som ska synas på Arlanda. Fint va?

Så kan vi hoppas att det i framtiden inte finns kampanjer för att kvinnor ska få den credd de nekats – p.g.a. sitt kön.

/Frida

 

One Thought on “Konsten att vara kvinna.

  1. Skriv in den faktan på wiki!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation