Teenage Bullfighters:(

För några somrar sedan var jag och Isak i hans pappas hemstad Biarritz. När vi var där var Fêtes De Bayonne i full gång. Det är en stor Baskisk fest där alla är klädda i vitt och rött, dansar baskiska danser, äter baskisk mat och framför allt….. springer med tjurar.

Tjurrusning har ju sedan länge varit en viktig del i den Baskiska kulturen. Det anses prestigefyllt att stå öga mot öga med en utmattad tjur och då utmana sitt liv. Vanligtvis rusar tjuren tillsammans med befolkningen längs en smal gata som leder till en tjurfäktnings-arena där de sedan möter en smärtsam död. De torteras med “spjut” och utmattning, ända tills deras lungor fylls med blod och Matadoren sätter den sista dödande spjutet i nacken.

Under Fêtes de Bayonne dödas inga tjurar. Tjurrusningen innebär en arena där vem som helst får springa in och försöka ta sig så nära tjuren/kalven som möjligt. Jakten pågår i ca 10 minuter. När kalven blir trött hämtar hens mamma in hen igen. Även om den inte blir fysiskt skadad är ju även detta tortyr för djuret. Vilket jag bidragit till, genom att besöka festivalen. Vilket ger mig ångest. Men övertygade mig själv under hela festivalen att djuret inte kom till skada. Vilket också ger mig ångest.

Men igår kulminerade min ångest. Insåg att jag egentligen inte vet exakt vad som händer på en tjurfäktning. En har väl sett Ferdinand och trott att de va de. Men här kommer den mörka sanningen folk. Vad som fortfarande pågår i Mexico. “Enjoy”.

bullfighters

——-> Vice – Teenage Bullfighters <——-

Lite vidrig fakta:
I Spanien finns det 43 bullfight-skolor.
Frankrike har 5 skolor.
Eleverna i Frankrike börjar när de är 5-6 år.
I Spanien är de 9-12.
De får uppträda när de är 16 år gamla.
Tjurrusningen i Cuéllar tror man funnits sedan 1215.
Sedan 1910 har 15 personer dött i Pamplona.
Under en tjurfäktning dödas vanligtvis 6 tjurar.
Varje år dödas 10.000 tjurar genom denna “underhållning”.

En akt brukar gå till såhär:
2 Picadores (ridande medhjälpare) inleder akten med att sätta ett spjut i ryggen på tjuren.
Publiken avgör om tjurens krafter nu är “lagom”. Om inte gör “La Pica” om ritualen.
Därefter kommer “Los Banderilleros” in på arenan för att sticka tjuren med “Banderillas” i tjurens rygghud.
Matadoren kommer in på arenan för att avsluta akten. Det gör hen genom att sticka ett långt spjut i ryggen på tjuren så den faller.
När akten är över bestämmer publiken vad Matadorens Trofé ska bli. Ett öra, två öron eller två öron och en svans.
Om det är verkligen varit en “bra” akt bärs Matadoren runt arenan.

V I D R I G T.

Här är organisationer som jobbar emot detta:

PETA

Alliance anti corrida

For a BullFighting-Free Europe

/Upprörd Sanna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation