mozzastix!

Vem vill inte dagligen smeka ansiktet med ett gäng nyfriterade mozzarellasticks? Men det är ju rätt så onyttigt; jagmenar friterad ost som ska doppas i sås med 70% fetthalt. Så i fredags gjorde jag EN mozzarellastick – istället för en massa. Fast, en bamsing då.

mbild

MOZZARELLASTICK (singularis)
Du behöver:

– En jättejävel mozzarella japp, den där avlånga varianten på 500g av ganska dålig kvalitet… Glöm buffel, i mozzarellasticksens fall är den undermåliga kvaliteten nödvändig, ju lösare och bättre mozza – desto sämre sticks.
– Frityrolja helst raps eller solros.
– Pankoströbröd finnes på välsorterade butiker eller på asiatiska. För extra bra fras-ma.
– Mjöl gärna från vetemjölsväxten
– Oregano kan uttalas orégano
– 1 ägg RIP :-/

 

Okej! Börja med att ta fram en stor gryta. Har du en fritös är du givetvis ett geni och jag vill bli din vän, men annars går gryta eller en stor kastrull bra. Dundra i rätt mycket olja, 6-7 dl iallafall – och dra på värmen. Lägg sedan fram tre tuffa tallrikar. En med mjöl, lite salt och oregano (en dust vitlökspulver är inte heller idioti), en med panko och en med uppvispat ägg. Rulla bjässemozzan i först mjöl, sen ägg, sen panko. När oljan är tillräckligt varm (provfritta en liten bit ost innan) lägger du superförsiktigt i Den Stora Sticken. Sänk sedan värmen så att den inte bränns (pga tjockma behöver den iallafall fem minuter för att bli genomfriterad).
Servera sedan med Max Green Garlic-dip och en citronklyfta för hälsosamhetens skull.
/Frida

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation